Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. Masih lagi dalam mood raya kan. Raya kan sebulan. Ada yang dah start puasa sunat ke? Mana yang berdiet tu, boleh sambung berpuasa untuk maintainkan berat badan. Sempena masih lagi dalam mood raya, kita upkan satu resepi biskut raya yang klasik iaitu Semperit Klasik yang menggunakan merjerin yang mak-mak kita guna dulu. Resepi ini adalah resepi dari Cikgu Azlina Ina yang sangat terkenal dalam Facebook. Beliau sentiasa cuba mempelbagaokan resepi dan tidak lokek untuk berkongsi resepi tanpa mengenakan apa-apa bayaran. Resepi ini memang sedap dan begitu gebu. Memang dah lama cari resepi semperit yang gebu macam ni sampaikan nak pegang pun kena berhati-hati.Suka sangat. Dah jatuh cinta dengan resepi semperit ni. Tahun depan boleh buat lagi. Tapi bercinta nak tekan bagi cantik. 1 adunan ni sampai 2 jam nak siapkannya gara-gara nak dapatkan bunga yang cantik. Tapi serius..memang berbaloi...digantikan kesedapan dan kenikmatan biskut ni. ...
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sekarang dah mula musim hujan kan. Tengahari panas, petang je hujan. Jadi kawan-kawan jaga diri dan kesihatan elok-elok tau. Kalau rasa dah mula bersin-bersin, cuba minum lemon suam campur air panas. Petua ni kawan ofis yang bagi tau. Cuba la mana tau serasi. Kali ni kita sembang pasal Kek Keju Terbakar / Hangit aka Basque Burnt Cheesecake. Kek ni dah jadi fenomena tau dalam Instagram dan Facebook. Ramai yang dah cuba buat dan menjadikan ianya sebagai sumber pendapatan. Nak tau sebabnya sebab kek ni guna bahan yang mahal oiiiii kalau nak dapatkan kek yang sedap. Saya tengok di bekeri dalam Intermark, sepotong RM 22 ringgit. Bayangkan la anak 5, beli sepotong, tak menangis ke dapat rasa sorang sesudu je. Jadi lebih baik buat sendiri. Saya cuba buat dulu loyang 5 inci sebab dekat rumah ni bukan penggemar kek. Maklum la kita sorang je perempuan. Yang lagi 3 org tu cucu cicit Hang Tuah. Jadi makan nasi dan cucoq je. Basque burnt cheese...
Assalamualaikum Sapu sawang sebulan dua tiga kali ok la kot kan.... Kali ni kita muncul dengan Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe. Dah jatuh chenta dengan kek ni. Sedap ya amat rasanya masa try beli dekat Secter Receipe tahun lepas..haaa..ingat lagi tu rasa dia walaupun makan tahun lepas...padahal tahun 2016 baru berlalu dalam 20 hari. Disebabkan dah jatuh chenta dengan kek ni, maka gigih la mencari dari en Goole resepi dia. mahal oiii sekeping kek ni beli dari Secret Receipe tau. Godek punya godek, jumpa resepi dalam web Kraft. Senang ya amat. So check it out resepi dia. Tengok kaler dia yang menggoda tuh....cair deit kay... Cream Brulee' Cheesecake Resepi asal dr web Kraft Olahan ikut tekak Azniezura Loyang 6 inci Bahan based :- 20 keping biskut tiger - dihancurkan 2 sudu besar butter - dicairkan - satukan biskut dengan butter cair & gaul sebati - masukkan ke dalam loyang & ratakan hingga padat - bakar seb...
Comments