~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~


Assalamualaikum
Sapu sawang sebulan dua tiga kali ok la kot kan....

Kali ni kita muncul dengan Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe. Dah jatuh chenta dengan kek ni. Sedap ya amat rasanya masa try beli dekat Secter Receipe tahun lepas..haaa..ingat lagi tu rasa dia walaupun makan tahun lepas...padahal tahun 2016 baru berlalu dalam 20 hari. 

Disebabkan dah jatuh chenta dengan kek ni, maka gigih la mencari dari en Goole resepi dia. mahal oiii sekeping kek ni beli dari Secret Receipe tau. Godek punya godek, jumpa resepi dalam web Kraft. Senang ya amat. 

So check it out resepi dia.

Tengok kaler dia yang menggoda tuh....cair deit kay...

Cream Brulee' Cheesecake
Resepi asal dr web Kraft
Olahan ikut tekak Azniezura

Loyang 6 inci

Bahan based :-
20 keping biskut tiger - dihancurkan 
2 sudu besar butter - dicairkan
- satukan biskut dengan butter cair & gaul sebati
- masukkan ke dalam loyang & ratakan hingga padat
- bakar sebentar dalam 10 minit, suhu 170 darjah
- kemudian, keluarkan dari oven

Adunan cheese :-
250g cream cheese
1/4 cwn susu pekat manis (resepi asal guna gula halus- saya malas nk blander gula)
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila (resepi asal tak de)
- pukul cream cheese, susu & esen hingga gebu (tak boleh kata hingga putih sebab memang kaler dia krim, xkan jadi putih)
- masukkan telur sebiji demi sebiji
- pukul hingga sebati
- tuangkan ke dalam loyang yang ada based biskut tadi
- bakar suhu 170 darjah selama 1 jam (bergantung kepada oven. Uji dengan lidi, kalau tak melekat, dah masak)
- sejukkan & simpan dalam peti sejuk selama 6 jam / semalaman

Lapisan gula
- keluarkan kek yang telah disejukkan
- taburkan gula perang, bakar dalam oven suhu 200 darjah hingga gula berwarna keperangan (saya guna torch pembakar)

Potong & hidangkan

**kek ini sedap dimakan sejuk. Tapi sebelum makan, keluarkan dalam 5 minit untuk lembutkan sebelum di makan.


Selamat mencuba...terliur la pulak lg...

Jemput makan

Terliur budak tu tengok
 
 
 

  


Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~