~ Semperit Jagung Gebusssss~

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Puasa dah nak sampai penghujungnya. Kita semua sibuk la membuat persiapan raya. Mana yang tau buat kuih, mesti sibuk di dapur nak siapkan kuih muih penyeri meja.

Kita masih tak berputus asa nak dapatkan semperit yang gebus. Sebab memang suka sangat makan semperit ni walaupun kat rumah dah tak de orang lain yang suka. Anak-anak? Memang tak la.

Kali ni kita buat semperit perisa jagung. Resepi asal Cikgu yang glamer dekat FB tu....Cikgu Azlina Ina. Alhamdulillah, menjadi semperit gebu. Kena pandai adjust sukatan tepung sebenarnya. Nanti nak buat semperit susu pulak. Nak yang gebu jugak. Tak suka yang rangup sebenarnya. Memang nanti akan ulang makan lah....abaikan diet anda ye.

Tada.....comel tak?

Semperit Jagung
Adaptasi dari Resepi Daisy Custard Semperit FB Azlina Ina

Bahan-bahan :-
250g marjerin Daisy
3/4 cawan gula aising
Sedikit pati jagung
Sedikit pewarna kuning
- Kacau sebati. Jangan terlebih kacau. ..
- Masuk 2 bijik kuning telur kacau sebati


Kemudian ...... masukkan
2 cawan tepung custard
3 sb susu tepung
1 cawan 1/2 tepung jagung
1/2 tepung gandum (resepi asal 1 1/2 cawan / hingga jagi doh. Saya nak versi yang gebu, jadi guna 1/2 cawan je)

Lapikkan loyang guna baking paper atau sapukan sedikit marjerin supaya tak melekat.
Kemudian boleh tekan guna acuan semperit. Saya guna acuan pecah 15 (beli dekat Lazada jeeee)
Kemudian hiaskan dengan coklat chip / ceri (ikut suka la kan)
Bakar suhu 180 darjah selama 30 minit (ni ikut oven korang ye. Saya oven 100L)
Sejukkan dan simpan dalam balang.

Selamat mencuba...

Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~