Posts

Showing posts from May, 2012

~Cara Nak Ajar Anak Tidur Asing~

Sekarang ni Achmad dah besa. Dah nak 4 tahun. Rasanya dah ok untuk dia tidur sendiri. Tapi masalahnya macamana nak bagi dia berani? Macam2 cara pujuk dia tidur sendiri. Sampaikan abah dia ubah pc masuk bilik dia, angkut mainan2, patung kucing (COMOT) & BEAR bawak sekali.
Selalunya abah dia yang akan tidokan dia sampai dia lena. Bila dia dah lena, baru abah dia masuk ke bilik kami. Tapi kadang2 abah dia tlena sekali dia. So mama tido la sorang2. Mama ni bukan blh tido sorang2. Mula la xlena tido.
Tapi selalunya bila achmad jaga, kalu dia tengok xde sapa tido dengan dia, dia akan masuk balik tido dlm bilik kami. Macam pagi td, dia jaga kul 5.45pg masuk balik kami sbb xde orang nak garu dia tido balik. Memang tabiat dia sejak proses bcerai susu badan ni, nak tido kena garu. Abah dia la yg ngaja. So...abah dia la yg garu. Mama malas nak garu2 ni. Mama selau tepuk or peluk. Kalu dgn mama, mesti dia nak peluk. Kalu sejuk pn dia xnk selimut, himpit la mama, masuk la celah ketiak mama. L…

~Ulangkaji~

Latihan ulangkaji membaca bersama2

~Qabil Exam~

Image
Start hari ni sampai hari Khamis Qabil akan exam. Agaknya mcm ni la yg mama rasa masa aku exam dulu2 ek? Mak yg rasa nervous lebih. Agaknya macamana la ek budak2 4 tahun exam. Soalan dia mcmana? Macamana budak2 nak jawab. Sdgkan kalu tnya dekat teacher dia ada gak budak yg abc, 1 2 3 pn xkenal lg. Ini kan nak menulis, nak jawab exam. Harap2 Qabil dapat jawab semua soalan dengan baik. Teacher dia kata mcm kelas biasa je tulis2 abc, 123. Kalau tanya Qabil, apa yg Qabil nak exam, msti dia ckp, "ntah la. Qabil pn xtau exam tu apa." Normal la ka. budak2 besa tu.
Hai..bedebar la plak hati ni.
Qabil, jawab elok2 k. bagi dapat no 1.

~Gaya & nama ULTRAMAN~

Image
Dia memang suka beraksi. Suruh je buat apa2 pose. Sambil makan pun ada je macam2 gaya. Ni gaya ultraman. Macam2 nama ultraman yg dia hafal. Sampai mama dengan abah pun kena hafal. Antara nama ultarman yang mama ingat : ULTRAMAN :- a) GAIA b) MEBIUS c) TARO d) ZERO e) ZERTH d) ACE e) DYNA f) TIGA g) ULTRA SEVEN h) ZOFFY i) JACK j) COSMOS k) JACK l) MAX
Kalau abah lak, ULTRAMAN KING la jawabnya..

~SI CILIK PILIHAN MAK DARA~

Image
Si kecil saya adalah Muhammad Qabillah Ulwan b Khairul Anuar @ Qabil / Mamat. Berusia 4 tahun. Suka bergaya seperti orang dewasa & mengaku dialah paling hensem di dunia. Tak ada orang lain yang boleh lebih handsome dari dia termasuk abahnya. 
Gambar ini di ambil di Lapangan Terbang Kota Kinabalu sempena percutian keluarga. Tanpa rasa malu, dia telah membuat Konsert di Airport terseut. Habis semua lagu yang dipelajari di tadika telah dinyanyikan.
Mama saja je nak join Mak Dara ni. Selalu dok jd silent reader je.