Posts

Showing posts from January, 2013

~Kek Choc+Strawberi+Chipsmore~

Image
Minggu lepas adalah hari melepak dr hari Khanis sampai Isnin. Best giler dapat cuti lama2. Tak sangka betul. Khamis - Maulid Nabi Jumaat - Amek Annual leave 2012 yg ada balance 3 hari Sabtu & Ahad - memang la cuti oiii Isnin - 4wad cuti Taipusan hari Ahad
Memang puas sangat. Tambahan hari Jumaat duduk rumah sorang2 sbb Papa Bear keje & Acmad g skolah. Jahat giler mama dia. Mama cuti pun hntar Achmad g skolah. Xpe la kan. Bukan slalu mama dpt berehat sorang2. Maka dengan itu bermulalah episod membaking tanpa pembantu.
Sebenarnya resepi asal adalah Kek Coklat. Tapi disebabkan ada 2 paket Stoberi Papa Bear beli konon nak buat Jus utk sakit Gout yg dok tperam dlm peti es, jadi mama songlap la cikit utk masukkan dalam kek. Best gak ada rasa masam2. Biskut chipsmore lak sbb dah lama letak dlm beg skolah Achmad, tp dia xmakan2, dh hncur lebur. Dari dbazirkan, lebih baik dijadikan sesuatu yg bermanfaat & dpt dimakan. Makanya lahirlah
~Kek Choc+Strawberi+Chipsmore~ Variasi Pelbagai Bentu…

~Home Alone~

Hari ni cuti.. Best giler. Dah lamaxdapat bermalasan cmni. Tapi...yg paling best sebab.. dapatttt DUDUK RUMAH SORANG-SORANG
Suamig keje, anak g tadika
Hari untuk berehat......
Best giler dpt cuti dari khamis smpai Isnin
SELAMAT BERCUTIIIII

~Kek Lapis Oreo & Pisang~

Image
Hari sabtu adalah hari yang bizi. Semua nak buat hari sabtu. Anak bujang tu pun, hari sabtu la kalut je. Pantang mama ada dekat rumah, mesti nak buat kek. Jenuh nak pikir buat kek apa lagi. Dah la butter xdak. Jadi..akhirnya nampak la pisang berangan 3 bijik dok tgolek atas meja dh hitam kulit. Biskut oroe pulak dah masuk angin sebab si bujang ni dah makan krim, tinggal biskut terkontang kanting. Makanya lahirlah.......
~KEK LAPIS OREO & PISANG~
(hehehe...gatai2 tangan edit gamba)

~Tido Asing~

Susahnya nak aja Qabil ni tido asing. Manja sangat2. Dah 5 tahun dah. pening kepala.
Day 1 : Abah tidokan. Kul 5pagi dia dah jaga, datang bilik mama nak air. Day 2 : Mama tidokan. Tido dalam kul 11mlm. Kul 1.30 pagi dtg bilik mama alasan nak minum air & nak kencing. Then sambung tido dkt bilik mama.
Day 3 : Mama tidokan. Tido kul10. Kul 12 dtg bilik mama nangis alasan tjaga xde org nak peluk.
Day 4 : Tido bilik mama dgn alasan abah xde.
Day 5 : Tido blik mama sbb abah mama pnt sgt nk menunggu dia ttido.
Day 6 : Tido bilik sniri dgn opah. Kul 10.30 dtg blik mama nak syg, nk peluk mama abah sblm tido. Then kul 11 dtg lagi nak peluk lg. Last2 mama g blik dia tidokn dia. kul12 lbih bru dia tido.
Day 7 : Mama bg dia tido. Kul 12 bru dia tido. Kul 2 pg dtg bilik mama alasn nk air. Then smbung tido blik mama.
Day 8 : Abah tidokn. Ada opah teman dia. Kul 12 abah msuk blik. Then denga dia ketuk pintu alasan nak peluk & syg sblm tido. G balik tido dgn opah. Bgun pg opah ckp dia jga kul…