Posts

Showing posts from September, 2016

~ Buah Rotan - Kue Tradisional ~

Image
Assalamualaikum.
Lama tak update resepi kue raya. Kali ni kite cite pasal kue Buah Rotan. Tapi jangan tertipu tau. Selalu kalau sebut kue, dia lembut. Yang ni tak lembut. Dia rangup dan lemak-lemak manis. 
Buah rotan ni sedap. Sebab dia rangup. Ye la kan, bukan semua orang suka biskut moden ni. 
Bahan untuk buah rotan ni mudah sangat. Nak buat dia pum senang tapi renyah. Apa yang renyah nya? Renyah sebab nak kena gentel bulat-bulat, comey-comey. Kalu malas, buat la besaq gedabak. Tapi jangan komplen la tak masak dalam dia. Kena pulak goreng api sederhana sebab nak make sure dalam dia masak dan kaler dia cantik.
So, jom tengok resepi dia. Lepas tu boleh try buat.
Comey kan dia posing

Resepi Buah rotan :-
1paket kecil t.pulut 4 bj telur 1cwn gula 1/2 cwn santan Bijan RM 3 Cara :- 1. Blander gula + telur hga hancur 2. Masukkan ke dlm tepung 3. Kacau sambil masukkan santan hingga xmelekat di tgn 4. Bentukkan sebesar hjg jari kelinking 5. Golekkan ke dlm bijam 6. Goreng hingga ke kuningan 7. Sejukkan da…

~ Susu oh Susu ~

Image
Assalamualaikum. Salam Monday blues. Blues la sgt. Semalam dah maraton g sopim complex dari pagi sampai ke petang.
Kali ni mak-mak cite pasal susu anak la pulak. Alhamdulillah Qayyim sampai sekarang still bf. Tapi bf saja tentula tak cukup untuk budak selasak dia. Qabil dulu bf sampai besday yang ke-4. Tu pun setelah bagi segala macam alasan.
Tapi sekarang ni bukan nak cakap pasal bf. Nak cakap pasal susu tambaha. Actually dulu Qabil juga minum susu tepung sampai umo 1 tahun, kitaorg decide tukar susu. Lepas tukar susu, Qabil langsung tak mau minum susu. Dia boleh cakap susu tak sedap. Sentap ke tak dengar macam tu. Kalau nak tau, Qabil start bercakap umur 8 bulan dan tak pelat. Masa tu memang menyesal. Tukar balik ke susu lama pun dia dah tak nak.
Tapi susu yang Qabil minum, pemerhatian kami memang bagus untuk IQ anak. Selain dari tu pemakanan lain juga perlu di ambil kira la kan. No sweets...no candy...no junk food. Chocolate, fruits...yes. Qabil memang suka buah & coklat. Deka…

~ Keluarga Adalah Segalanya ~

Image
Assalamualaikum.
Mood lemau2 mengantuk je. Ye la kan, seminggu bercuti. Dah lama tak dapat cuti panjang yg banyak masa duduk di rumah mama abah. Kali ni memang seminggu cuti terperam je kat Sungkai. Tapu xde la sampai tak g mana2 kan. Mau jadi gaban.
Alhamdulillah ada rezeki kali ni. Cuti ni bawak mama, abah & adik2 g makan2. Tapi almaklum lah Raya kan...kedai pun banyak tutup. Rancangan nak ber 'shell out' pn hampa sbb set dah habis.
Jadi...kami makan makanan Siam je la di Tanjung Malim. Nama kedai lupa la plak.
Tak semua ada. Yang tak de Atam (dah balik Cameron sebab kena keje), Nyah (balik rumah mertua) & Acik (balik rumah mertua. Dia ni xde pun xde. Suria org Siam, xheran makanan Siam. Hahaha)

Terliur dak? Siakap masak apa ntah nama dia. Nama Siam, xreti nak sebut. Tomyam seafood sudah semestiny. Telur dadar utk budak kecik 2 org - Qayyim & Maryam. Sotong celup tepung, sayur kailan ikan masin, kerabu sotong, ketam kulit lembut masak butter (serius yg ni sedap …

~ Dah besar dah dia ~

Image
Assalamualaikum.... Salam hari Khamis. Alhamdulillah skrg dah start hujan balik. Boleh dikatakan hari-hari KL hujan. 
Haaaa....dah hujan mesti la sejukkan tido malam. Sapa yang ada anak kecik mesti dah biasa kena jemur tilam, kena basuh cadar hari-hari pun ada. 
Qayyim pun macam tu la jugak. Bocor pampersnya. Mungkin jugak sbb sblm tido dah minum susu sebotol. Lepas tu kul 4 sebotol lagi. Tu tak masuk susu cap gantung lagi. Huhuhu...patutnya mamanya kena alert la kn kul 4 tu bagi susu, tukar pampers.
Makanya....pagi tadi bangun si abahnya bagi tau Qayyim dah bocor. Huhuhu....kena la mandi ye nak sebelum g skolah. Takkan la nak g skolah bau hancing. Slalu kalu tak bocor pun mesti mama akan tukarkan pampers sebelum hantar g taska.
Disebabkan terpaksa mandi awal, mama gigih naik ke bilik Abg Qabil untuk ambil baju tadika Abg utk bagi Qayyim pakai. Muat la walaupun besar cikit. Seluar longgar sikit. Mama jahit la pinggang tu sikit sebab mama eksited nak bagi Qayyim pakai uniform skolah.

~ Lemon & Chia Seeds Càke ~

Image
Assalamualaikum Rindu dekat blog ni..tp bz sgt dengan kehadiran ahli keluarga yg ke 4 nih. Dok nk bdukung je. Penat dgn keje lg. Balik keje dok nk mengulit je. Redha je la walaupun kdg2 tahap kesabaran dh tinggal 0. 
Dah lama jugak tak membaking. Rindu pada hobi ni. Nak buat cucur pn payah. Ni kan pulak nak baking. Tapi alhamdulillah minggu ni ada kesempatan sementelah hujung minggu xde g mana2 sbb org yg bawak pancit. 
Sebenarnya lama dah terasa nk makan kek ni. Godek2 resepi terjumpa resepi Kek Lemon dlm blog kak Novelis aka Masterchef. Sapa lg. Kak Shariah la. Kebetulan lemon pun ada. Boleh la try. Chia seeds tu sj seniri tambah sbb pak cik Google ckp byk khasiat. Mmg ada beli pn sbb nak try. T lain kali kite cite pasal chia seeds ni.
Ni la kek tuh. Masam2… yg hitam tu la chia seeds.
Kek ni simple & kurang mañis. Sapa yg xsuka manis mmg sesuai mkn kek ni. Tambah lak sapa yg suka lemon & mkanan yg masam. Memang tbaik la masam dia.
Jom kita intai resepi dia. Bahan yg simple. …