Posts

Showing posts from March, 2012

~Qabil DEMAM~

Image
Qabil ni langsung xblh terlebih expose pd panas mesti demam. Bru bln lps demam. ni demam lg. Tu la akibatnya terlalu aktif tp kurang minum air. Nak suruh minum air punya la jenuh wp air yang ada perisa.

Lain kali kena minum air byk2 ye sayang.

~Kek Epal Hijau~

Image
Malam yang hening. Hening la sangat. Baru kul 8.30. Semua orang lain pakat dah tido. Gaya macam la rmai sangat dalam rumah tu. Ada pun 3 org je. jadi, tengok dalam peti es ada la epal hijau yg dh nak kecut sebab masam, jadi baiklah dijadikan kek.
Pemandangan dari atas kek sebelum di potong.
Ni nak tunjuk la sepotong sebelum nak di ngap. best mkn panas. Terasa masam epal + yougurt & manis susu pekat. Lembut je.
Resepi kek ni tak ingat ambil dari blog sapa. Sebab tak ikut sangat resepi.

Bahan-bahan :-

1 biji epal hijau yg dipotong dadu beserta kulitnya(bijik buang ek)
1/2 cwn marjerin cair
1/2 cwn susu pekat manis (nak pakai gula halus pun boleh. Ni kes xdak gula halus, malas nak blander gula biasa)
2 biji telur gred A
1 cwn tepung naik sendiri
1/2 sk ovellate
2 sb susu segar/susu cair
1/2 bekas yougurt plain Nestle (apa2 jenama pun blh)
Pewarna hijau
Apa2 hiasan

Cara-cara :-
1. Panaskan oven (sy pkai microwave suhu 185, 10 menet)
2. Sapukan loyang 5inci bulat dgn marjerin & t…

*Selamat Sudah Alang & Shira*

Image
Selamat sudah majlis alang & Shira.Alhamdulillah..semuanya berjalan dengan lancar. Makanan mencukupi. Hujan pun turun sbaik sahaja semua tetamu beransur.

Semoga semuanya berjalan dengan lancar selepas ni. Sekarang xmo letak gamba kawen. Dh banyak tengok. Kita letak gambar lain pulok.
Letok gambo bunga telur. Asyik gamba pengantin atas pelamin jek. Cian kat bunga telur ni. Bunga telur sponsor by me.
Ni pengantin tengah bukak hadiah. Abaikan la kepala budak Aus tu. Dia dok aim nak terkam je.Kenapa la xde hadiah botol susu ek? Senang prepare awal2.

Anyway...Semalat berbahagia buat adikku tersayang.

*Apam Dot2 @ Apam Cumel*

Image
Ladybug tengah cari bunga Tersenyum apam ni suruh mkn dia.

Gigih mencorak apam dot-dot. Al-maklum la tangan keras. Xkreative langsung.
Tapi alhamdulillah. Jadi gak apam ni. Sedap. Boleh tahan duduk lua sampai 4 hari. maklum la kat rumah xdak sapa yg suka kue2 manis ni. Sniri je mkn sorang. Nasib baik bukat setengah adunan je. Lain kali boleh buat lagi.

~Qabil Refrite ???~

Sekarang ni tiap2 hari Qabil g sekolah kena pakai kasut.
Sebabnya Qabil ada practise utk sukan bulan 4 t.

Balik sekolah Qabil bagi tau mama Qabil practise REFRITE.
Mama pun pun pening dok pk apa yg Qabil belatih?
Apa maksud refrite tu?
Jadi mama pun suruh la tunjuk apa yg Qabil berlatih.
So Qabil pun tunjuk la kawad kaki.
Owh...mama kata tu bukan refrite.
Qabil kata...bukan la mama..ni bukan kawad ni REFRITE.
Sambil dok pk apa benda refrite ni sambil la dok suap Qabil makan nasik.

Habis la Qabil makan sambil layan cite WuKong d 8tv.
So dia dh kenyang tanya lagi sekali.
Apa benda reftite tu?
Marah betul dia bila kena ulang lagi.
Qabil pun bangun la dr kerusi.
Buat la kawad sambil hayun tangan

Bling...mama dah dapat!!!!!!
Rupanya refrite tu maksudnya LEFT RIGHT.
Hadoyai.
Punya la pening dok pk apa la maksud dia.
Mesti dia xperasan teacher dia sebut LEFT RIGHT. Apa yg dia denga, tu la dia sebut.
Sabo je la.