Posts

Showing posts from July, 2013

~Akhirnya...Semperit kuuuu~

Image
Alhamdulillah, cuti hujung minggu 2 hari dapat juga siapkan 2 jenis biskut. Biskut kedua adalah Semperit Susu. Semperit memang sedap. Tapi resepi yg saya guna ni semperit dia rapuh & xguna telur. Resepi dari kawan group masakan dalam FB. Tgk org buat teringin, so beranikan diri buat sbb bhn dia simple je. Alhamdulillah akhirnya berjaya.
Putih suci murni warnanya. Saja tak nak kalerkan
Memang sedap semperit ni. Rapuh & tak manis sangat. Best minum dgn teh o tawar.
Sebenarnya ada eksiden yg melucukan masa bakar biskut ni. Masa bakar biskut, sy pun sidai baju. Ttiba hero kecil dtg jerit... "Mama, kue kita cair"  Alahai...tengok mmg dia cair. So penyelesaiannya saya tambahkan tepung jagung lagi 1/2 cwn sbb resepi asal 2 cwn je. Alhamdulillah akhirnya menjadi
Jom layan resepi dia.
Semperit Susu Resepi asal Ibu Zai FB
Bahan :- 125g butter 1/2 cwn susu pekat manis 2 1/2 cwn tepung jagung
Cara :- 1. Kacaukan susu dgn butter yg telah dilembutkan hingga sebati. Kacau dengan wisk je 2…

~Biskut Raya Pertama 2013 - Biskut Conflakes~

Image
Mood raya semakin terasa. Hari ni masuk hari ke 12 umat Islam seluruh dunia berpuasa. Di sebabkan hari Sabtu tak kerja,misi hari ni adalah membuat kuih raya. Kalu tak, bosan la melangut menunggu waktu berbuka puasa.
Sebenarnya biskut ni adalah rekaan disebabkan ada stok conflakes di rumah tapi telur dah habis. Pk punya pk, dapatla idea biskut tanpa telur. Biskut ni rasanya rapuh, rasanya seperti biskut kesihatan jenama IKO kata Papa Bear. Nampaknya menjadi la resepi rekaan sendiri.
Meh layan gambar dan resepinya.
Saja buat bentuk daun. Atas tu letak kuaci aka biji bunga matahari
Biskut Conflakes @ Azniezura

Bhn :-
1 cwn minyak sapi
3/4 cwn gula icing
1 cwn conflakes yg dikisar halus
1 cwn manik berwarna
1 cwn t. jagung
2 cwn t. gandum

Cara :-
1. Satukan gula dgn minyak sapi. Pukul hingga sebati (pakai wisk je)
2. Masukkan semua bahan lain kecuali tepung gandum & gaul sebati
3. Masukkan t.gandum sedikit demi sedikit. Agak xmelekat d tangan, xperlu habiskan t. gandum. Kalu still me…

~RM 1.50 ~

Image
Salam Ramadhan masuk hari ke-10. Alhamdulillah masih lagi dapat menunaikan ibadah puasa. Menarik bagi my family, bulan puasa adalah bulan yang sangat jimat dalam hal makan, tapi dalam hal lain macam biasa la. My family x macam orang lain yg berpusu2 ke bazar bila petang untuk membeli juadah berbuka. My Papa Bear lebih suka makan yg di masak sendiri di rumah. So saya masak makanan berbuka, dia buat air. Haaaa...bulan puasa adalah bulan banyak menggunakan gula bagi kami tau. Sebab pe..bagi kami makanan tak penting. Air harus...pagi2 dah siap2 buat air letak dlm peti es spy sejuk untuk berbuka. Minimum air 3 jenis. Kan banyak menggunakan gula. Makanan pulak just ala kadar je. Ada sambal belacan, sayur masak air dgn ikan masin dah cukup. Just utk hero kami je ayam seketul.
Apa kaitan gambar 3 keping 50 sen di atas? Sambung balik. Berasa gembira dengan diri sendiri sebab masuk hari ke 10 puasa, saya baru belanja RM 1.50 untuk membeli juadah berbuka iaitu 5 ketul kuih. KL kuih mahal tau. S…

~Seminggu Puasa..Insya'allah~

Hari ni genap seminggu puasa. Tapi xblh kata seminggu lagi sampai la dah bbuka puasa. Insya'allah akan kesampaian. Baru seminggu puasa, dah xlalu nak makan bbuka or sahur. Air je yang banya minum & air yang wajib adalah Teh O yg disejukkan dlm peti es. Memang nikmat.

Mula2 sahur menu adalah Nasi putih + peha ayam goreng + sambal kicap
Hari 1st puasa  Berbuka : Nasi Carrot + Ayam Merah Madu + Cekodok Pisang Sahur : Sama 
Hari 2nd  Berbuka : Nasi putih + Peha Ayam Goreng + Sayur Campur Sahur : Nasi Putih + Peha Ayam Goreng
Hari 3rd Berbuka : Nasi goreng + Sambal tempe Sahur : Nasi putih + Peha Ayam goreng + Sambal tempe
Hari 4th Berbuka : Roti Jala + Kari Kaki Ayam + Cucur Udang Sahur : Nasi Putih + Kari Kaki Ayam
Hari 5th Berbuka : Pasembor + Kebab Pita Ayam Sahur : Kebab + Roti bakar (kes tak de selera)
Hari 6th Berbuka : Mi Bandung + Cucur Udang Sahur : Nasi Putih + ikan gelama masin goreng dgn bawang besar + sambal belacan
Hari 7th Apa la menu hari ni.....yang pasti Teh O s…

~Kegunaan Lain Baking Soda ie Soda Bikarbonat~

Image
Salam Selasa yang aman. Cuaca pun redup je sempena menyambut puasa esok hari. Pagi ni godek2 la Cari Forum yang dah lama tak jengah. Terjumpa satu perkongsian ni dari Forumer lain. Rasanya info ni boleh di gunakan. Ye lakan...sbg pencinta kek, soda bikarbonat ni mesti ada kat rumah. Kadang2 tersimpan je. So lepas ni boleh la tau apa kegunaan  Ni la dia soda bikarbonat. Ada macam2 jenama di pasaran
Info dari Forum Cari - Petua & Kecantikan
Perawatan rambut

Tambah satu sudu teh baking soda ke dalam botol syampu yang biasa anda gunakan untuk menyingkirkan masalah rambut berminyak. Anda juga boleh menaburkan sedikit baking soda pada rambut kering anda dan kemudian menyisirnya untuk membantu mempertahankan kemilau rambut. Baking soda juga membantu dalam menghilangkan klorin dari rambut anda. Bilas rambut anda dengan campuran 1/2 sudu teh baking soda dan 1 cawan air untuk menghilangkan pigmentasi pada rambut yang umumnya disebabkan pengaruh klorin dalam air.

Perawatan tangan

Campur…

~Qabil Naik Train~

Image
Hari Sabtu lepas kena g office jap. Pagi tu g skolah Qabil amek result exam Qabil. Xsangka dia dapat no 3. Ingatkan dia dapat no. 1. Cikgu2 pun tkejut dia dapat no 3 sbb smua cikgu ingt dia dapat no. 1. Xpe la, t usaha lagi kn sayang. Lain kali jgn tengok kawan. Tu yg Qabil jwb betul, bila tgk kawan buat lain, Qabil ikut jadi salah.
Back to Tittle. So kena la bawak Qabil skali sbb xde sapa nak jaga dia. G ofis abah Qabil hantar. So balik mula2 plan nak naik teksi je. Tapi dah kul 1 tgk abah dia kta blh balik skali, so balik skali je la. So mama dgn Qabil naik train dr Ampang Park ke Gombak. Suka Qabil dapat naik train. Bagi dia pengalaman rasa naik public transport. Dalam train mulut dia biasa la. Macam murai dok bkicau je. Orang tengok je dia dok bcakap. 
Melihat pemandangan luar train Tengok jari dia. Tengah dok kira berapa biji bas yg dia nampak Macam la tinggi nak pengang atas tu Ready nak keluar dah ni Dah sampai kita

Qabil : Mama, nanti kita naik train lagi tau Mama : Ok. t kita naik …

~Serabutnyaaaaaa...~

Image
Hadoi laaaaaaaaaaaaaaaaaaa Serabutnya kepala otak Serabut sangat. Tapi nasib baik dh settlekn gaji pekerja. Ni kalu agak nak cuti boleh ni. Tapi nak simpan cuti nak raya t. Cuti ada lg 17 hari. banyak tuuuu..
Serabutttttttt Serabutnya meja ku seserabutnya kepala otakku

~KL Tower...Kami Datang~

Image
Hari ahad lepas kami bertiga g la KL Tower. Beli voucher murah dr Groupon sbb nk msuk Blue Coral dia. Dpt la 3 org RM 21 hengget sbb cik abg mmg suka ikan. Ok la kan sbb sebelum ni mmg xpernah g pn KL Tower tu. Tuan utama nak g Blue Coral dia dgn Perkampungan Budaya dia. Ala...yg macam perkampungan budaya yg dkt Taman Mini Malaysia dkt Air keroh tu..(ada lg ke ek?) . 
Honestly..Blue Coral dia boleh je la. X de best sangat2. Ikan pun tak banyak.
Tapi ada la ikan2 yang menarik jugak. 

Ada lagi gamba ikan lain. Tapi nak tunjuk gambar dekat Perkampungan Budaya lagi best. Sbb rasa gamba dekat situ lagi cun...Perasan lebih okay. Masuk Perkampungan Budaya ni free je tau.
Rumah Johor Rumah Sabah  Rumah Sarawak Rumah Melaka Rumah Kedah Rumah Pahang Ni kunun2 anak dara pingintan la intai si teruna. Tak sedor diri dah mak dara dah Ni pulak cinta hati kami yang amek gamba. Ada bakat kan Best ever picture. Love this picture

Sukaaaaaa