Posts

Showing posts from October, 2016

~ Kuih Lapis Tradisi ~

Image
Kuih Lapis Tradisi
Bahan :-
6 cawan santan
3 cawan tepung beras
1 senduk nasi tepung gandum
1 1/2 cawan gula
1 sk garam
Sirap ros utk warna merah

Cara :-
- Panaskan kukusan & loyang disapu minyak
- Campurkan semua bahan kecuali sirap ros
- Sebatikan supaya gula larut & tepung tidak berketul
- Tapiskan adunan
- Bahagikan kpd 2 bahagian. 1 bahagian diwarnakan dgn sirap ros
- Tuangkan 1 1/2 cwn aduan putih ke dlm loyang. Kukus api sederhana selama 10 minit atau nampak bahagian atas dah berkilat, boleh masuk adunan merah 1 1/2 cwn di atasnya. Kukus 10 minit seperti yg putih
- Ulang sehingga adunan habis. Lapisan last kukus dlm 20 minit or sehingga masak
- Sejukkan sebelum di potong
- Potong dgn pisau plastik spy potongan cantik & tak melekat di pisau

Assalamualaikum...haaaa kali ni kita bagi terus resepi.

~ Asam Pedas Daging Tetel ~

Image
Assalamualaikum Salam Isnin. Still terasa mengantuk walaupun jam dah hampir 12 tengahari. Mana tak ngantuk. Lapar nih. 
Hari Sabtu adalah hari untuk cleaning dan mencuba resepi baru. Resepi yang dicuba adalah ASAM PEDAS DAGING TETEL. Kecur dah air liur. Tambah tengah lapar. First time cuba masa pegi Melaka hujunh tahun lepas. Makan dekat Pahlawan Mall. Sedap. Memang tak menyesal la try. Tapi harga tak ingat. Rasany harga dia ok. So kali ni nekad nal try masak sendiri.
Asam pedas daging tetel ni bahan basic dia macam asam pedas ikan jek. Cuma ada beberapa bahan yang ditambah untuk hilanglan dan kurangkan rasa daging yang kuat. Daging tetel tu pulak bermaksud daging yang ada lemak-lemak dan urat-urat yg kenyal-kenyal tu. Kalau daging saja tak berapa best.
Sedap oooo...tengok la kuah dia yang merah menggoda tu. Tak tahan...
Jom tengok bahan yang digunakan


Asam Pedas Daging Daging Tetel
Bahan :- 1kg daging tetel Cili yg diblander dengan bawang putih & bawang merah - ikut suka nak pedas ma…