Posts

Showing posts from April, 2013

~Budak Sombong~

Image
Sabtu lepas balik Sungkai sbb tengok abah masuk hospital lagi buat kali ke 2 dalam tempoh 2 bulan. Kali ni sebab paru2 kena jangkitan kuman dan jantung lemah. Abah doktor tak bagi minum air banyak sbb nanti paru2 berair. Mana la manusia boleh hdup minum air 1 liter je shari. memang la tak logik. Tu yang badan jadi lemah je. Lepas tu lak cuaca panas lak sekarang ni, lagi tak larat. Tambah abah sebelum ni jenis yg minum banyak air. rasanya lebih 3 liter air shari abah minum sbelum ni. Tapi nak buat camne kan. Abah ni jenis degil gak. Cuma dapat berdoa semoga abah cepat sihat.
Ni nak cerita pasal budak kecik ni. Geram betul dengan dia. Muqri Haris. Eksen betul dgn mama. Mama pegang je, terus cebik2 nangis. Cubit jugak la budak ni. Bila abah pegang, suka je dia. Siap mommy boleh rilex lagi bca majalah...boleh wassap2 lagi. hangin betul.
Tengok tu geng botak. 
Lain kali mama tak mau geng. T mama kawan dengan kakak maya je. Tapi kali ni kakak maya xde ikut opah Shah Alam.
Tak mau kawan Muq…

~Triple Birthday on April~

Image
Bulan ni adalahlah besday 3 orang adik kesayanganku. Haaa.... 3 adik 1 bln. Jimat kan sambut besday masa semua kecik2 dulu. Sekarang dah besar, masing2 sambut besday asing2. Nak kumpul semua pun susah. Time raya pn xsemua dapat kumpul sama. Walaupun tak dapat berkumpul macam dulu2 untuk sambut besday sama2..tapi doa Yong tetap mengiringi semua adik2 yg disayangi.
Hepi Besday to My Lovely Sister Nyah & Brother EE n Atam
Meh kenal2kan adik2 kesayanganku yang sambut besday bulan ni. Ni Nyah @ Zurismawaty. Anak kedua. Born on 22/4/1982. Ni EE @ Mohd Zuhail Fitri sbb dia lahir shari sblm raya, anak ke-5. Born on 25/4/1990. Ni Atam @ Mohd Zuhri Syahmir, anak ke-6 & lelaki bongsu. Born on 27/4/1993.
Kami adik beradik semuanya nama bermula dgn huruf 'Z' kecuali lelaki je depan ada Mohd. 
Yong doakan semua adik2 berjaya, sihat & gembira selalu.

~Mari Kita Membaca~

Image
Sekarang ni tabiat membaca novel kembali semula. Dulu kecik2 time sekolah letak hobi membaca. Tapi sekarang membaca ni boleh dijadikan mcm kegilaan. Bila time ada duit lebih cikit, mula la melilau ke kedai buku nak mencari novel. Tapi bagus pe membaca sbb dari membaca la boleh tau macam2 negara yang tak pernah kita jejak. Nak tgk tv pun jenjarang tgk. Cite Koreo pun skarang dah tak layan. Dok tgk Upin Ipin, Boboi Boy, CSI, Deadliest Catch, Oh, My English dan skarang terbaru...MasterChef Selebriti Musim 2. 
Seronok membaca ni. Dulu time belum kawen sanggup tido lambat wp badan penat lepas tolong mama buat kue utk menega esoknya sbb nak habiskan baca novel. Sekarang dah keje, dah ada suami & anak..baca time lunch or time anah dgn suami tgk tv bila cite yg rasa xbest nk tgk. lantak la korang tgk tv. 
Novel yang paling best setakat ni adalah ... Projek Memikat Suami Giler best novel ni. Sekarang ada dekat Nyah. Kalu dia kata tak dak dekat dia, harus la korbankan duit beli lg 1. Tak ma…

~Berdikari~

Image
Salam Isnin permulaan minggu.
Kali ni nak cerita pasal berdikari.  Berdikari ie berdiri di atas kaki sendiri. Memang la berdiri atas kaki sendiri. Takkan nak berdiri atas kaki orang lain lak kan?
Sebenarnya nak crita pasal anak bujang sorang ni la. Bab mandi time pagi2 nak g skolah dgn time makan kat rumah memang di tak mau berdikari. Confirm tak mau makan sendiri, tak mau mandi sendiri. Memang la hangin kalu time pagi2 kita sebok nak siap g keje, tengah2 tepek bedak kat muka dia dok panggil dr dalam bilik air..."Mama....tolong mandikan Qabil." Geram pun ada ok. Tambah geram kalu time nak pakai maskara je ttiba dia jerit. tercucuk la batang maskara tu ke mata. Sakit woi. Rasa nak jadi raksasa je time tu. Tapi pk sabar..anak aku sorang je. Sbb tu la Allah tak mau bg lagi kot aku beranak lagi. Nak suruh manjakan yg ada ni puas2 (dlm hati je pk camtu bila time dah nak btukar nak jadi raksasa). Mesti huduh giler kan.
Tapi bab lain dia memang rajin & pandai. Sekarang ni kat …

~Kek Coklat Putih Marble~

Image
Lama jugak rasanya tak buat kek. Dok kek kek kek..badn pun dah bulat. Kali ni tergoda dengan resepi dari fb Wahidah Jais. tengok bahan pun senang. Yang paling penting, tak perlu nak guna mixer. Memang dasar pemalas punya orang. Tau nak makan je. Hei..kalu tau nak mkn je, xde la dok try macam2 resepi tau.
Kek Coklat Putih ni memang senang. Bahan pun simple. Yang paling penting, ada stok coklat putih kat rumah. Tu yang nak try buat kek ni. Ada lebih coklat putih masa buat biskut Ais Krim buat dengan Achmad dulu tu. Tamak, beli secara banyakkan. Lepas tu duduk la dalam tong bahan2 buat kek.
Kek ni sedap gak. Tapi tak boleh lawan la Kek Coklat Moist. memang lagi heaven la. Heaven sangat la kau.
Asal kaler kek ni putih suci sbb nama pun Kek Coklat Putih. tapi dah dasar gatai tangan, mesti nak letak kaler2 gak la. Tambah ada assistant Co-Chef yang tolong buat. Mak dia tukang arah je. So kena la ikut cakap dia nak letak kaler pe.
Kek ni so simple sampai Achmad pun boleh buat, dengan syarat..…

~Mencari Prince Charming~

Image
Misi kali ini adalah mencari Prince Charming. Huh...xsedar diri dah ada anak, nak cari Prince Charming lagi kunun. Misi mencari Prince Charming kali ini adalah di Muzium Sumber Alam di Preseint 15, Putrajaya. Sumpah tak tipu. Memang jumpa oooo Prince Charming tu.
 See...Tak tipu kan. Betul la ada Prince Charming.
Sebenarnya g tengok pameran katak & Kodok di Muzium Sumber Alam, di Putrajaya. Papa Bear la dari minggu lepas nak sangat g. Tapi minggu lepas pancit, g la minggu ni.
Bayaran masuk RM 2 untuk dewasa. Kanak2 bawah 12thn percuma. Ok la sbb byr pn 2 hengget je sbb tak banyak sangat. Tapi katak2 yg hidup cumel2 oooo. Jom layan gambar kat bawah.
Ni duta pameran katak & kodok.
Suka btl tgk katak ni. Ni Katak Biru Beracun. Kaler dia cantik Katak ni tido
Ni Katak Bertanduk. Tengok katak ni teringat raksasa dlm cite Ultraman. Ada anak lelaki, kna la layan ultraman Ni la dia...my Putera-Putera Katak. Love Both of You


~Audit Week~

Image
Tugas sbg Finance Exec memerlukan aku terlibat semasa proses Audit. So minggu ni adalah minggu balik lambat. Penatnya...
Ya Allah..berikan aku tenaga lebih untuk mengharungi minggu ini... Tak sabar nak tunggu Jumaat.

Yes! Aku boleh!

~Tecitnya~

Image
Hujung minggu ni tak de baking baking kay. Mood malas menjema. Mulanya dah kuakan butter konon nk buat Kek Alunan Kasih. Tapi Alunan ombak malas mendatang..yang Kasih tak kunjung tiba pulak. Jadi..tak jadi la nak membaking. 
Cuma melayan budak tecit tu je sambil mengemas beg nurseri dia. Banyak la kertas dalam tu. Tapi jumpa 1 yang paling suweett
Keciknya tapak tangan dia
Tanya dekat dia kenapa pilih kaler Oren? Jawapana dia "Kena la ambik yang dekat dulu. Jangan tamak2"
Hehehe..tekena jugak. 


Have a nice Monday

~150 Juta~

Baru dengar lagu ni dalam minggu lepas di Era Online sbb slalunya dengar Hot.fm Online. Rasa sweet sgt lagu ni. Kenapa la dekat Hot.fm xde ye.
150 Juta: Ainan Tasneem

Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas jujur apa adanya”

“Aku lagi kenal dia”
Eh dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata

“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kal…

~Mari BerCINTA~

Image
Salam Jumaat Yg Pernuh Berkat

~Roti John ye ke?~

Image
Papa bear kata nak diet. Tak nak makan nasik mlm. Jadi buat kan la dia roti john. Tapi knapa nma roti john ek? John ke yg cipta roti ni? Taram je la. So buatkan roti John sbb hri tu dia kta sdap msa try buat. Buat mlm tpi xsempat nk amek gambar. Maka ada lebih bancuhan telur tu. Boleh la untuk dia bwk bekal g ofis. Cian lak kan t lapa. Lagi pun benda dh ada. Skejap je msaknya pun.
 Mesti pelik tengok roti john ni togel kan. Kite cite kat bawah.
Tapi ubah sikit dr yang sll kita beli kat kedai tu. Kedai tu dh siap masak baru letak sos dgn mayoniskan. Ni letak masa masak ie letak adunan telo dlm kuali...bg masak sikit..letak mayonis dgn sos bru tangkupkan roti. Papa bear yg bg idea ni sbb dia xsuka sos dgn mayonis meleleh2 time nak makan. Tu yg tomato je tergolek dlm tu. Timun xdak, tomato je la ye. Memang best idea dia.

Roti John
Bhn :-
1 labu bwg bsar – ptg dadu kecik
¼ biji capsicum – ptg dadu kecik
5 tgkai cili padi – hiris nipis
50g daging cincang - hancurkan
Daun sup & Daun bawa…

~Manja~

Image
Ini budak teramat la manja pulak minggu ni.
v v v v v v v Haaa... ni dia budak manja tu



Minggu ni pagi2 nak g skolah pun mintak mama mandikan dia. Slalunya dia mandi sendiri je. Kalu mama tak mandikan dia, merajuk. Tak nak kawan dgn mama. 
Semalam lg kelakar, mama naik bilik sbb nak spray ubat nyamuk dlm bilik. Abah bg tau, kelam kabut dia g kencing sbb ingtkn mama dah nak tido. Bila dia dah kencing, tgk mama trun balik, dia sengih2. Tanya dia dh nak tido ke? Dia kata xla. Saja trasa nak kencing. Alasan la abah dia kata. Tau dah sbnanya dia ingt mama dah nak tido. So dia pun nak naik cpt2 nk mintak mama peluk dia smbil tido. Kantoi...tp bg la alasan cover line. Tau la dh 3 mlm tido abah yg peluk. Abah lak peluk skejap je. 
Manja betul la anak mama ni. Sebab tu la kot Allah xnk bg lg anak lain dekat mama. Allah nak mama manjakan Qabil puas2 dulu kot.
Mama syg Qabil

~Sekolah~

Image
Kadanga-kadang boring time keje tringat time sekolah2 dulu. Best kan time sekolah. Tapi time sekolah dulu xde rasa best pun. Tambah time bergelar BUDAK ASRAMA. Memang boring. Semuanya ikut jadual. 
Masa form 1-3 merasa la duduk hostel. Kdg2 rasa best. Kdg2 rsa xbest.  Masa form 1, 1st skolah dekat Tapah ie SM Hamid Khan. Tapi bukan kelas biasa. Aliran Arab lagi. Kononnya terer la. memang la terer dah kau sorang je yg ada basic arab. Al maklumla kan..time skolah rendah, pg g skolah biasa, ptg g skolah agama rakyat. Tu yg blaja bhasa arab tu. Tp kenangan je la. Skrg dh lupa. Takar nak ajar Achmad kira2 no dlm bhasa arab, bnda yg mudah2 tu boleh la. Kalu nak buat karangan, haram mmg xingt dah. Ni la kawan2 sekelas masa sekolah dekat Hamid Khan dulu. Semapat bersama slama 7 bulan je sbb lps tu dah pindah skolah. Kite no 2 dr kiri yg bdiri tu.
Lepas skolah Hamid Khan, bln 8 pindah ke SMKA Slim River. Xtau la cmne boleh dapat pindah. Biasa la kan. Mesti la semua abah yg uruskan. Pindah pun…