Posts

Showing posts from 2015

~Satu Permulaan ~

Image
Assalamualaikum Jumaat minggu lepas diadakan Hari Penyampaian Hadiah Kecermelangan Skolah Agama Qabil. Alhamdulillah, ada peningkatan di dalam pelajaran Qabil.
Majlis sekali dgn khatam Quran murid tahun 6
Qabil dapat no 3
Keputusan exam Qabil
Qabil dgn kawannya
Semoga Qabil lebih berjaya di masa hadapan

~Chewy Goey Red Velvet Brownies ~

Image
Assalamualaikum Dah lama tak update resepi. Jarang dah buat resepi yg susah skrg ni. Bebaru ni try buat brownies ni. Resepi dah lama simpan. Amek dr blog Ruzaz HomeCreation rsanya. Sbb dok message tuan resepi ni guna fb je.
Serious Brownies ni memang sedap. Sukatan gula yg digunakan pun memang dah ok dah bagi yg xsuka manis. Tapi... Yg paling best, xterasa pun kewujudan cuka dlm brownies ni sbb slalu beli Red Velvet mesti rasa cuka kuat. Boleh guna apa saja jenis cuka. Tapi kat rumah just ada cuka epal, so pakai yg tu je la.
Tengok la kaler dia yg menggoda. Fuh.. Hancur diet Mak...
 Chewy Goey Red Velvet Brownies
Bahan :- 57g dark coklat 200g butter 1 1/2cwn gula halus 2sb pewarna merah 2sk esen vanila 2sk cuka  4bj telur Secubit garam* 2cwn t.gandum* 1sk baking powder* * ayakkan bersama Walnut / kekacang
Cara:- -Cairkan coklat dgn butter. Guna microwave je snang. Kacau sebati -Masukkn gula. Kacau lagi -Masukkn esen, pewarna & cuka. Sebatikan -Masukkn telur satu persatu. Kacau l…

~Berhibur bersama Keluarga ~

Image
Assalamualaikum.. Alhamdulillah minggu lepas dapat  peluang untuk bercuti panjang. Jadi, kesempatan yg ada digunakan untuk bawa Qabil pergi main air. Memang dah lama tak bawak dia pergi berjalan sejak dari alahan mengandungkan Qayyim.
Destinasi kali ini adalah Sg. Klah Hot Spring Park. Tempat ni ada kolam air sejuk dan kolam air panas. Tiket masuk RM 15 utk dewasa & RM 12 utk kanak-kanak. 
Memang seronok Qabil mandi di kolam air sejuk. Qayyim pun suka. Smpai mngeletar pun still nak main air.
Gembira tengok Qabil gembira
Siap request nak mandi dgn mama smpai sruh Abah pegang adik
Qayyim nangis kena duduk dgn Abah sbb nak main air lagi
Qayyim pun seronok dapat main air
Berendam di kolam air panas pulak
Gambar di cendawan kat kolam air panas
Alhamdulillah... Gembira melihat anak-anak gembira.




~Qayyim - Terserlah Keketuaanñya ~

Image
Assalamulaikum Bz bebenor tuan belog ni kan.
Alhamdulillah, hari ni Qayyim genap 10 bulan. Setiap bulan adalah penuh cabaran. Tiap kali nak masuk bulan baru je, ada je olah dia. Nak masuk buln ke 10 ni lagi la punya cabaran. Dia xmau makan, nak melekat je. Menangis smpai serak suara. Tido pun macam main aci-aci je. Sungguh menguji kesabaran. Tapi nurseri cakap dekat nurseri baik je. Alahai adik, punya la nak melekat dengan mama ye. Sampaikan abang pun xboleh nak dekat dengan mama. Punya kuat cemburu adik.
Adik terlalu manja dengan mama. Adik kuat cemburukan abang bila abang rapat dengan mama. Adik suka menyanyi & menari. Adik lasak & xserik. Abang lebih lembut & penyayang. Adik ni suka buli abang. Tapi adik suka sangat bila abang angkat dia. Mula la dia senyum lebar bila abang angkat dia.
Adik...dah masuk 10 bulan ni mama harap adik behave ok. Jadi anak yang terbaik utk mama & abah serta adik yang terbaik utk abang.
Semua orang sayang adik.

~Panggilan Tanah Suci~

Image
Assalamualaikum..... Cuci sawang.....
Alhamdulillah abah & mama selamat sampai dr menunaikan umrah pd 12-4-2015. Mama selesema cikit, abah la penat sangat. Keadaan di Mekah panas & kering. Sebab tu la abah penat & demam. Abah & mama berangkat pada 1-4-15.

~Qayyim 3 bulan~

Image
Assalamualaikum
Masa untuk membersihkan sawang. Kononnya la kan. Dah hampir sebulan masuk keje balik. Punya la menimbun keje. Qayyim pun dah 3 bulan. Kejap je masa berlalu. 

Xde idea la nak cerita apa. Nanti la sambung
MAHAL SANGAT KE HARGA UTK TANYA SEKADAR PERKATAAN 
"mcmana skrg? Dh sht ke? "
Or
 " dah ok ke? "
Walaupun nmpak simple, tp kesannya ckup mendalam.

~ Ceaser atau Normal ~

Assalamualaikum. 
Hari ni genap sbulan Qayyim dilahirkan. Makin besar, makin banyak akal.  Tapi bukan nak cakap pasal Qayyim. 
Hari ni nak cakap pasal proses bersalin. Mana satu pilihan korang. Ada yang pilih ceaser, ada yang pilih normal. Terpulang pada individu. 
Tapi....kita tak setuju if orang cakap bsalin tak sakit tak kira la kaedah mana pun.  Kalu dah nama bsalin, memang rasa sakit. 
Kita dah melalui keduanya. Bsalin Qabil secara ceaser, bsalin Qayyim secara normal. Keduanya sakit terutama fasa contraction. Memang rasa tak nak beranak dah lepas tu.
Masa bsalin Qabil, kita alami contraction selama 2 hri. Kemudian dah tak tahan, g Hospital Ampang. Jalan tbuka hanya 2 cm. Then doktor pecahkn air ketuban utk cepatkan jalan tbuka dan msukkn ubat utk buang air besar. Sampai ke petang jalan still xterbuka. Still 2 cm. So, kna operation sebab jantung Qabil dah lemah. Doktor bius sekerat badan. So masa operation tu memang sedar la. Dengar doktor bsembang smua. Hakim ubat bius, fasa yan…