Posts

Showing posts from January, 2012

~Sesi Membuli Nyah & Adik~

Image
Cuti raya cina adalah time balik kg.
Alasan utama, nak hantar bunga telur untuk kenuri alang, takut t xsempat nak balik.
Sekejap sgt cuti. Rasa xpuas nk bsembang2 dgn mama & adik2.

Acara sampingan adalah ACARA MEMBULI NYAH & ADIK.
hahaha
perancangan dgn nyah nak buat oreo cheese kek. adik xmsuk dlm rancangan.
Sebenarnya senang je nak buat bila dah tau caranya.

Tugasan:-
Yong - tukang cairkan marjerin (sbb xde butter)
tukang arah
tukang touch-up

EE - tukang beli barang

Nyah - tukang pukul cream cheese + susu pekat (disebabkan rumah blander ada dekai Sajian Mak Su) sampai kembang

Adik -tukang hancurkan biskut oreo secara manual
tukang gaul oreo dgn marjerin cair (sbb xde butter)
tukang padatkan oreo hncur dlm loyang sampai padat

Maka hasilnya....
tada..sekeping je cukup la buat tatapan, jamu mata buat syarat


Kek ini sepatutnya permukaan berwarna putih. Tapi disebabkan rumah kami tak ada aluminium foil utk tutup mulut loyang tu, so jd la dia kaler coklat.
Tapi rasanya sedap. Percubaan pertama ya…

~Mari Jawab Survey~

Image
Tada....voucher kumpul point dengan jawab survey. Just duduk dpn pc, jawab survey yg di email kpd anda. Ok la kan. Bukan kena bayar pun. Free je.
Thanks to Global Test Market for RM 10 voucher KFC & AIP Survey for RM 20 KFC voucher. Saja pilih voucher KFC sbb Parkson, Jusco jarang nak g. Nak voucher Mc D pn mcm xbest je. So pilih la voucher KFC

~Baby Girl~

Suka sgt tengok gambar baby girl.
CUMILLLL
Kan best ada baby girl.
blh pakai baju kaler pink
blh pakaikn gaun
blh ikat rambut dia
Tambah geram bila tengok anak sdara si tomel KYSA.

TAPI...
rasa tak bersedia lagi untuk tambah anak lg
rasa HERO yang ada kat rumah tu still kecil lg
walaupun ramai yang kata dah sampai masa untuk tambah ahli keluarga

SEBENARNYA...
saya FOBIA
fobia untuk bersalin di sebabkan pengalaman bersalin yang pertama adalah menyakitkan.

Bayangkan, sakit bersalin selama 2 hari tapi xde tanda2 nak bersalin wp dah 38 minggu.
Akhirnya saya pasrah juga ikut kehendak MIL spy g ke Klinik yg sllalu buat check up.
G check, doktor yg sll check saya xde. Yang ada doktor PEREMPUAN. Di ulang PEREMPUAN.
Say yes. saya tak suka DOKTOR PEREMPUN. sbb pengalaman saya dgn doktor perempuan adalah tak bagus. Kasar.
Saya suka doktor lelaki sbb mereka lebih gentle.
Memalut la plak.
Masa dia check, dia kata dah bukaan 3 cm. So kena g hospital.

G hospital, kena tunggu lagi. Lama punya tunggu. So doktor pecahkan…

~My First Home Made Pizza~

Image
Dah lama terasa nak buat pizza. Asyik beli pizza je pizza dr Pizza Hut & Domino. Lastly seru sudah sampai. Senang je rupanya buat pizza ni. Thanks to mama sbb bg resepi. Dulu masa belum kawen tolong mama buat je. Xpernah pn buat sniri.


1 doh dah cantik masuk dlm bekas pembakar.
Yang ni lebihan adunan. Nak letak dalam dulang t tebal sangat. Cari loyang xjumpa, aci halal la letak atas tudung periuk..Boleh la kn, bkn nk hidang atas tudung periuk pun.

**Tapi xsempat nak amek gambar yg dah siap masak. habis kena serbu sbb bau dia masa dibakar dh menggoda semua orang. Ti boleh buat lagi. Lain kali nak buat yg crunchy crust dgn yg ada cheese dlm kerak dia. Waaa..gila cheese


~Azam Tahun Baru 2012~

Sana sini org bercerita pasal azam tahun baru. Tahun lepas tak sempat nak pasang azam sbb dh terlantar sakit akibat kena minyak panas dimalam tahun baru. Setengah tahun gak la ddk rumah & kerja dr rumah.Alhamdulillah tahun ni setalat ni semuanya baik2 belaka. Harapnya dijauhkan dari segala malapetaka.

Bercakap pasal azam. Azam tahun baru nak duduk rumah baru. Si yes means RUMAH SENDIRI. xde sewa2 dah. Sekarang dalam proses loan dgn bank. Hope dlm bulan 1 ni settle urusan loan. So bln 2/3 blh la msuk rumah baru. AMIN.