Posts

Showing posts from March, 2013

~Bingka Roti~

Image
Roti ni dah lama duduk dalam peti ais. Rsanya lebih dr sebulan. Rumah ni ada 3 org je. Tapi skali membeli...bila mama dtg, mama ckp mcm org nk simpan stok mknan takut darurat. Hehehe..nafsu tukang kua duitnya beso...Skali beli mmg la xde sikit2 punya. Tambah kalu time Carefour ke, Tesco ke, Jusco ke, Giant ke, Segi ke jual murah. Memang la hazab membeli.
Roti ni beli 2 buku. Papa bear tu la beli. Konon nak bawak ke ofis mkn dgn sambal makarel. Alih2 pulak bawak 1 je. Nak elakkan membazir, simpan la orti tu dlm peti es. Lps tu ada la pulak roti coklat Achmad punya. Beli 3, 2 je dia mkn. Sumbat jugak dlm peti ais. Mana la peti ais xpenuh. 2 bijik peti ais. Tapi dah sumbat mcmacam sampaikan kicap pn msuk dlm peti ais. Memang la hazab peti ais tu. Biskut pulak yg dah lemau sbb Achmad skrg dok mkn biskut Oreo. Terkontang-kanting la biskut tu ada 5 keping dlm tapaware dia. Makanya di sebabkan sayangkan benda...Buat la BINGKA ROTI ni. Ceh...KL la sgt. Xsedo diri. Dulu ddk trolak dok panggil…

~Lasagnia~

Image
Tetiba tekak trasa nak western la pulak. Lasagnia ni pernah makan skali je. Tu pn makan yg Dominos punya. So ingat2 lupa la rasa dia. Tapi biasa la kan, tekak melayu..mesti nak rasa pedas punya. Maka jadi la Lasagnia versi saya
Sos tu adalah idea me & papa bear Sos merah -papa bear sbb dia yg teror masak spegeti Sos putih tu, idea sniri la ek. Tengok org lain punya resepi sama, ubah dgn apa yg ada kat rumah. Lagi pun..papa bear ni tringin nk mkn sbb dok siapkan job Ayamas dgn Chef Wan Insya'allah akan on air kat TV 3 bln 4 ni la kot. Tapi xde la kua papa bear tu kat tv pn. kua nma je la tu pn last2 la sbb dia yg tukang editnya spy mnjadi sbuah rancangan tv.
Dah siap, rasa ok, tp lasagnia ni kna tgu sejuk dlu bru boleh potong. Kalu xsabar, memang barai la. lgsung dh xde rupa lapisan2 dia. Tapi lain kali nk buat bg lg pedas. Baru umph...Tak Italian langsung. Hate...tekak melayu. nsb baik xbubuh belacan.
Haaaaaa..ni la lasagnia saya. Tak cukup merah sos merah dia. Nanti nak letak…

~Baju Pinjam~

Image
Budak kecik ni macam2 peel dia. Tapi kecik ke? Rasa macam kecik je lagi budak ni sdgkan rupanya dah 5 thn. Dia la racun, dia la penawar. Kalau dia xde rumah memang sunyi termat sunyi. Kalu dia adam, memang xboleh la duduk berehat. Ada je kerenah dia. Nak baca buku la. Nak kaler buku la. Nak peluk la. Memang hobi dia nak org peluk dia. Time tido memang tangan kena ltk kat bdn dia. Kalu x, siap la dgn kaki tgn dia naik ke bdn kita. Peluk cara dia la.
Kerenah dia yg lucu, suka pinjam pakai baju mama dengan abah. Dia dah le cenonet je... Baju mama dengan abah..Haaaa...boleh masuk 2 dia. Tapi comel sbb boleh gelakkan dia. 
Ni pakai baju mama
Ni pulak pakai baju abah. Peace la konon.
Mcam la dah tak de baju nak pakai. Lantak la Qabil. Asalkan gembira dah la. Apa pun 
MAMA SYG QABIL

~Kek Kukus Susu Berkeju~

Image
Kek Kukus Susu memang sedap ok. Dah try buat 2x sebelum ni masa mama mama buat open kedai raya thn lepas. Tak dapat balik time tu, kebetulan mama dtg sbb along xsihat, so buat bg dekat mama. Tapi tak amek lak gamba time tu.
2nd time buat masa nyah peknen. Ngidam mak labu masa peknen ke apek @ Muqri. Buat pun last minit.  Dia kata xcukup mkn masa open kedai mama. So gigih la buat balik dr pasar sbb time tu dia dh ada dekat zoo. Nasib baik sempat.
Ni la kek yg buat bagi mak labu time tu.
Tapi kali ni buat untuk tekak sendiri & diubah suai dr resepi asal kak Azlita @ Masam Manis.Resepi kali ni tambah cream cheese sbb dulu beli konon nak buat kek coklat yg ada cream cheese. Sampai sekarang seru buat kek tu xsampai. Sebab malas sbnanya nak buat kek yg lece2 ni. Nak kena adun 2x. Jadi terhasillah 
KEK KUKUS SUSU BERKEJU..... Comey kan kaler dia. Kaler bendera kedah la pulak. Hijau kuning. Di tambah cikit2 kaler cekelet.
Kek ni memang sedap. Time kukus tu...waaaa bau susu dgn cheese tu, …

~Voucher Survey Lagiiiii~

Image
Bulan lepas semangat nak jawab survey membuak2 datang kembali. Gigih menjawab semua survey2 yg dihantar oleh AIP. Tu la..kalu rajin menjawab survey2 yg dihntar, 2x sbulan boleh redeem point.
Hasil tangkapan bulan lepas yg kedua. Tada.... Voucher Giant RM10 x 2
Lepas ni nak redeem point2 ke voucher Giant je la. Mau dah redeem ke voucher KFC sbb dh jemu mkn KFC. Voucher hri tu pn xguna lg. Kumpul point byk2, redeem ke voucher Giant. T blh beli brg xguna duit. Kan dah jimat. Ekonomi btl..
Tapi bulan ni semangat menurun utk jwb survey dsbbkan ksihatan tak memuaskan. Marilah kumpul semangat balik....Mari kumpul point.... Yeeeha

~Pukul 3 pagi~

Dilema pukul 3 pagi masih lagi berterusan masuk minggu ke 2.  Bila la dilema ni nak selesai. Tak larat dah...
Malam Pertama Dilema pukul 3 pagi bermula dengan Papa Bear xsihat. Dia mula xsht start balik keje tp still ok lagi. So xkisah la kan. Ate...dah laki aku mmg sll xsihat. Xde lanak heran sangat kan kalu stakat2 biasa je. Yang teruk dari tu pn dah pernah. Sambung balik...so malam tu tdo la mcm biasa. Tup2 kul 3 pagi dia ttba pulak menggigil2. Terkejut tau. Dengan mamai2 trun bwh cari ubat, bwk naik atas. Nasib baik la x tersungkur kat tangga tu. Kalu tgolek jatuh ke bawah, hang..nauzubillah la mintak dijauhkan. Ngeri. dapat ubat, naik atas balik bg dia mkn ubat, selimutkan. Dah start xblh tido la sbb tjga tkejut. Tido2 ayam je la sbb dok dengan dia mengerang je.

Malam seterusnya... (Malam Kedua) "wonder pets...wonder pets kami dtg...membantu anak gajah ...."bla bla bla Adoi la....anak gajah ni bbunyi la pulak pagi2 buta. Tgk2 sms dr Ee. La...knapa pulak.  'Abah msuk …