Posts

Showing posts from March, 2014

~Apam Pelangi~

Image
Assalamualaikum Salam hari yang mulia. Dah lama tak update pasal masakan kan. Lately kemalasan amatlah melanda ditambah pulak air kena catu, jadi mood nak memasak pun ke laut la. 
Minggu lepas merajinkan diri buat Apam Pelangi sebab terasa nak makan & rasa dah lama tak buat kuih. Makan pun takat sorang makan. lebihnya bwk ke ofis jadi bekal makan sambil buat keje la kan. Ok la tu. Jimat cikit belanja.
Apam pelangi..sedap sebab seakan2 kek & seri ayu. Kali ni buat pakai susu cair sebab xde santan dkt rumah. Jaga kesihatan la sama kan.
Apam Pelangi yg xmcm pelangi pun
Resepi yang di ubahsuai dari asal
Apam PelangiBhn :-2 cwn t. gandum1 sk baking powder
1 cwn susu cair
3/4 cwn gula
2 bj telur
1sk esen vanila
1 sk ovellate
1/3 sk garam

Cara :-
1. Panaskan kukusan. Sapukan loyang dgn sdikit minyak
2. Ayakkan tepung dgn b.powder
3. Pukulkan gula, ovellate, telur & garam hingga kembang
4. Masukkan susu cair & tepung. Pukul hingga sebati
5. Bahagikan kpd beberapa warna yg disukai
6. Sudukan…

~Hepi Besday Syam & Shira~

Image
Assalamualaikum
Bulan 3 ni bulan Double Birthday utk My Lovely Bro & His Wife. Alang2 mama dgn abah dh dtg rumah dgn depa sbb abah nak g IJN, maka sambut je la skali. Lg pun adik2 lain pun ikut sama. Ok la tu kn. meriah la cikit. Sambut kat rumah je, just beli kek, abah baca doa. 
Cheese kek beli dkt Kings je. Malas nak buat sebab air xde
Paling best..sbb tengok budak tecit ni. Geram betul.  Punya la bersugguh di tengok kek tu. Macam la boleh mkn. Xblh ye syg. Just boleh rasa je. Tunggu Ika besaq.
Hepi Birthday to Alang & Shira. Semoga bahagia selamanya. 


~Rasa Hati~

Image
Assalamualaikum
Sekarang ni tengah krisis catuan air. Huhuhu....jenuh gak la bila xde air ni. Kena la berjimat cermat. Maka dengan itu kami sekeluarga dgn abah, mama & adik2 lain melarikan diri selama  1 malam ke PD. PD je pun. Saja je sebenarnya g rumah Tok Long. Rumah tok Long belakang dia laut wooo...Memang best. Xpuas sehari. Nanti ingat nak sewa hotel la boleh bg Qabil main pair & main air laut puas2. 
Mula ingat dia nak tulis nama dia. Step by step apa yg dia buat (1) (2) (3)
Cetusan hati Qabil. So sweet. Mama love U tooo sayang.

~Air Tangan Azniezura~

Image
As Salam
Apa khabar semua? Alhamdulillah..Jerebu dah makin kurang. Baru la nampak matahari. Pukul 5 pun still panas terik macam pukul 2 ptg. Memang panas.
Air Tangan Azniezura ? Gedik je bunyi dia kan. Sebenarnya saja nak share. Eksited sbb dah bukukan koleksi resepi yg telah kita cuba dalam satu buku. Kebetulan Pixajoy buat promo free Pohotobook Mini Softcover. Just bayar postage je 8 hengget. Haaaa..dah org nak bagi free kan..amek la peluang ni. Bukan senang ooo..Kalu sniri nak print. Mau berpuluh hengget gak. Tq to Pixajoy. Lepas ni buat la promo lagi selalu. Untung langgan Groupun la,  My Sale la, MyDeal la kn. Memang memenuhkan email tapi berbaloi...
Comel je buku dua tau. Dapat2 senyum spanjang hari sbb terlalu happy. Puas hati dgn kuali kertas dia.  Kalu ada promo lagi nak buat lagi. Skrg tengah dok tunggu utk family punya & 1 lagi dlm proses nak buat.