Posts

Showing posts from October, 2013

~ Child Car Seat . Safety First! ~

Image
Salam Hari Isnin.
Hari ni saya terpanggil utk membicarakan hal Child Car Seat. Kenapa?  Sebab Qabil dah umur 5 tahun. Yes...salah ke? Rasanya tak salah sbb child car seat direka utk bb & kanak2 hingga umur 12 thun. Mungkin pelik bagi orang Malaysia. Tapi bagi saya tak pelik. Kerana keselamatan anak adalah lebih utama terumanya bagi anak yg suka tidur bila masuk dlm kereta. Kita sll dengar kes anak2 tergolek bila ibu bapa tiba2 brek. Kita juga slalu dengar berita anak2 tercampak keluar bila berlakunya kemalangan. Semua ni adalah disebabkan kecuaian ibu bapa. Anak2 tak salah.
Saya ajar Qabil duduk di kerusinya dr dia kecil. Biasa la kan, budak2 mula2 memang xnak. Tapi lama2 bila ckp " Nanti abah brek, Qabil jatuh, bdarah, sapa yg sakit? Qabil yg sakit. Mama buat sbb syg Qabil." So lama2 dia akan faham. Kadang2 dia protes gak sambil ckp "kawn2 Qabil xde pun duduk dkt krusi mcm ni.". So sabar je la. Pekakkan telinga denga dia membebel. Biasa la kan, Qabil ni mulu…

~ Qabil Practice Bercerita ~

Image
Salam hari Khamis. dah nak sampai penghujung minggu bekerja. tak sabar nak tggu hari jumaat. Lama dah tak menulis di dalam blog ni. Lately agak bz dengan bermacam2 hal. Dengan hal keje, dgn hal family besa..family kecik. Sampaikan kdg2 diri sendiri pun terabai.
Sekarang adalah masa utk train Qabil Practice bercerita. Qabil telah terpilih utk menyampaikan cerita masa 2013 ABC CEC Graduation Day pd 5-11-2013. Maka sekarang ni mama dok gigih mengajar Qabil bercerita. BERCERITA ok..bukan baca cerita. Siap ada gaya2 lagi. Ok la tu utk budak 5 thn mcm dia kan. 
Jom layan video dia cerita. Tapi jgn marah sbb gambar senget sbb amek guna HP je.
Tajuk : MASA BERKEBUN