Posts

Showing posts from 2011

~Apam~

Image
Dah lama xmakan apam buatan sendiri. Semalam balik keje, lepas masak, makan, gigih membancuh apam ni sbb terasa sangat nak makan. Sebanarnya guna resepi Apam Puteri Ayu, tapi acuan xde, dh la apam yang xberapa ayu. konon nak la belaja melukis2, tapi confirm tangan keras. Xde seni langsung, mcm yg mama slalu cakap.
Ni adunan sebelum masak. Punya la cari paper cup yg kecik tp xjumpa. Jumpa yg besa, tu yg kena masuk dlm bkas kecik2 ni sbb acuan yg besa xde.
Ni yg dh masak. Awat la gmba ni blur? Hp ni la, smbil msk gatai nk amek gamba lak. Dh melekat mcm2 dh kat hp tu. Rasanya cantik lagi msa sbelum masak. Hahaha..puji diri sniri. dah xdak org nak puji

Ni assistant yg paling rajin tiap kali mama dia masak.

Punya la semangat dia kacau adunan gula + telor. Dera dia jap sbb sebok sgt nk tolong. Mama dia dh penat sbb mixer xde.(xpe, t blik kg, kita songlap yg opah punya. opah bukan guna pn)

Ha...laju lg.Kacau 1 arah je ye syg. kang t xkembang lak apam mama


~Apam Ayu~

Bahan2 (blh dapat 40 ketu…

~Cita-Cita Saya~

Image
Muhammad Qabillah Ulwan, berusia 3 tahun. Cita2 nak jadi angkasawan sbb nak pergi ke moon (bulan). Suka tanya dia apa cita-cita dia. Mesti dia jawab angkasawan.
Ni roket yang Qabil nak guna nak pergi 'moon'. Qabil nak bawak mama dgn abah
Ni baju yang akan Qabil pakai bila pergi 'moon'. tapi sekarang baju ini sangat besar. Qabil akan makan banyak2 & belajar rajin2 supaya jadi pandai.

Amin...Hope u wish come true my son. Mama & abah alwiz pray for you.




~Sweet Pose~

Image
Rasa suka tengok gamba ni. Tak tau kenapa. Mungkin pose Achmad yg ala noty & ada aksi. Sekarang dia dah besa, makin susah nak amek gamba dia.
I LOVE this picture. Very sweet

~Kena Makan dengan Dinasour???~

Image
Waaaaaa...cik abg nak kena makan dgn dinasour?
Alahai....hbs la..
Ni gamba masa pergi Pusat Sains ahad lepas (18/12/2011). Tak banyak pun dinasour dia. Tapi ok la. Dapat luangkan masa dgn mama, abah, adik2 & anak sedara.
Dinasour..jgn la mkn abg i


~Anakku Takut Air~

Image
Hajat nak main air. Tapi takut




Dok tengok budak lain dok mandi. Suruh dia turun tak anak. Tak tau la kenapa dia takut. Sebelum ni ok je


Celup kaki pun jadi la. Nak turun tak berani









~Katil Unik Untuk Anak Lelaki~

Image
Ini versi ganazzz
Ini boleh geng dengan Kapten Jarjit dlm Upin Ipin



Ini kalu anak suka main bola


Ini utk anak yg suka kereta mcm Qabil.

Ini utk yg suka tengok kartun Thomas

Mana 1 pilihan anda???

p/s pilih katil biasa dh la. murah pun murah. beli je cadar ikut corak yg anak suka. lagi senang









~Sama Mama ke Abah?~

Image

~kedudukan jerawat & Info~

DAHI
Haba badan melampau, peredaran darah x lancar. Minda & badan terlampau stress. Biasanya menjadi panas baran.
Nasihat : Tidur awal & bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup & amalkan minum air O secukupnya.

HIDUNG
~Jerawat di batang hidung~
Tulang belakang mungkin bermasalah.

~Hujung hidung~
Haba melampau di dalam perut & sistem penghadaman x normal.

~Salah satu hujung hidung~
Boleh dikaitkan dengan sistem reproduksi / ovari.

DAGU
Fungsi buah pinggang terjejas / sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah.
bagi wanita : mungkin berpunca dr haid yg x teratur & sistem peranakan yg brmasalah.

PIPI KIRI
Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk masalah rembesan, menyahtoksin & penghasilan darah.

PIPI KANAN
Fungsi paru2 mungkin x normal.


~Evolusi Menguruskan Badan~

Image
55kg
47kg

45kg

Tp still xpuas hati. Berat dh ok. nak repair shape. Mcmana la ek






~Masjid Ubudiah Kuala Kangsar~

Image

~Mimik Muka~

Image

~I-City di AU Setiawangsa?????~

Image
~Me & my hero ~


~Peace gaya baru~

~Terbaekkkk~


Hajat nak g I-City xsampai2 lagi. Dah samapi I-City pn xmasuk. Seru suruh g tempat lain. So g la Jusco AU, Setiawangsa. Kat cini pun dia buat ala2 mcm I-City la. Tapi xla happening mcm I-City tuh. Tapi ok la kan. View dia mencantikkn mlm di Jusco tuh. Dh penat sopim, blh la g layan2 lampu dgn air pancut kat citu. Tapi xg la dkt air pancut tuh sbb Hero ni selsema. kalu dia sehat, mau lencun la dia main mcm budak2 lain. ok la kn, xkena halau dgn guard. MMg dia sj buat utk budak2 seronok kot. Mungkin....




Raya 2011 in Peach

Image
Tema Raya 2011 adalah peach. Instead of sbnanya anak bujang tuh request nk OREN. Diulang..OREN.Oren kau, hamek. xsanggup mak dgn pak dia nak pakai OREN. kalu sorang2 kulit putih mulus bak mat saleh xpe la. ni kulit semuanya Perillys...HITAM ITU MENAWAN. So, disebabkan xnak menghampakan permintaan si bujang tuh, turutkan la OREN tp versi yg soft. Jadi la peach. Ini adalah kelaurga kecil saya. tapi, dengan adanya anak bujang tuh, xrasa keluarga kecil sbb dia blh jadi mcm2 yg dia rasa nak & suasana mcm dah anak 10 jadinya.

Tahun ni turn raya rumah my mom. Aiseh...line masuk betul. Tengok2 tema dah sama dgn tema rumah mama. kaler baju, dinding dgn sofa memang dah ngam. Bagus betul. Owh...terharunya. raya ni juga la raya sakan. memang tahun raya makan giler2. Best2 best best. Rumah sedara, rumah kawan, rumah www.darleezuris.blogspot.com pn g gak. Tapi jamu kea raya jeh. Sedey betul la. Si bujang la best. dapat 1 spasang baju dr mommy dia. Mak si bujang xde pe2 ke. Sedey lagi...

habis da…

Kebaya Merah

Image
Dah lama idam nak pakai kebaya nyonya. akhirnya hajat tcapai gak. tapi still xpuas hati. nak kena oter dlu body shape bg cntik. Berat dah ok, shape ye yg xok. Merah hitam kebaya pilihan ku. hahaha...dh blh pkai kebaya saiz XS. Sukanya hati . Ni adalah pose dah balik dr open house Cyberbang. tu yg lipstik dgn eyeshadow dh hilang. lupa lak nak touch up. mood raya xhabis lagi nih. ada lg seminggu. tahun nih adalah tahun beraya sakan. puas hati sangat.

SELAMAT HARI RAYA...MAAF ZAHIR BATIN

Konsert di KKIA

Image
Layankan budak ni dapat gitar.
Terimalah persembahan dr Mamat..........


1. lagu Tiga Kupang
2. Bintang kecil
3. Mari Mar
4. Cintakuuuuuuuuuuu
Trima kasih kpd peminat semua








Percutian di Sabah

Image
Selamat tinggal mama, abah :-( @ LCCT
Nak bawak diri la konon. nk usung beg pn xlarat

Berlatar belakangkn Gunung Kinabalu. Nak panjat menang xlarat

@Kinabalu Park.

@ Jambatan Gantung, Tamparuli.












~Perasankah aku?Peduli hapa~

Image
Peristiwa : Parents-Teachers Day
Tarikh : 18hb Jun 2011
Tempat : Pusat Perkembangan Kanak-kanak Anugerah Bestari



Hari Sabtu yang lepas ada perjumpaan dengan cikgu sekolah Qabil, 3thn.
So pergi la mama dgn abahnya untuk jumpa cikgu.

Sampai kat sekolah ok je la. Tunggu turn nak jumpa cikgu la kan.
Sampai giliran cikgu Qabil cakap dkt Qabil panggil ayah dgn kakak naik atas dekat kelas Qabil. So naik je la atas kan tengok tempat buah hatiku belajar. Jumpa je dengan cikgu Qabil, cikgu dia tanya Qabil, 'mama xdatang ke?'
Mak aihhhh...yang tercongok kat depan dia tu apa benda. Qabil pn cakap 'ni mama'.


Hehehe..bangga la jugak sebab cikgu dia ingat i ni kakak Qabil. Abah dia apa lagi, jeles la. So ada gak la kelebihan berbadan kecik. xsia2 berusaha jaga badan. So nmpak la muda ckit.


Perjumpaan berjalan dengan lancar. Si Qabil ni lak diam je cikgu dia cakap. Berbeza betul masa dekat rumah & keluar dr sekolah. Siap buat konsert lagi dekat tesco. Xpercaya cikgu dia. May b dia malu…

~Nasib Tak Baik~

Apa la nasib. tak kan nak kena mandi bunga kot.
Hari ni peristiwa lain pulak blaku.

Hari isnin, jatuh tpelecok sma nak beli mkanan.
Dua-dua belah kaki tpeleot. kaki kiri lak bdarah.

Hari ini...
Zip kain pulak rosak.
Kalau pakai baju kurung tak dak la masalah sangat.
Niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
pakai KEBAYA PENDEK
say yes...KEBAYA PENDEK
mampus........
mcamana nak balik?

Hadoi laaaaa.........

~Hari Panas Hati~

Image

~Hepi Besday to U, MY LOVE~

Image
Happy Birthday, DARLING.

Semalam sayang nk bli kad besday, tapi dah jatuh tpeleot, xdapat sayang beli.

Tunggu sayang sehat, t sayang beli hadiah besday k. Tapi xde idea nak beli hadiah pe.



HAPPY 31st BIRTHDAY to U

on 14th June

WISH U :-)

1. Happy allwiz with me n our baby Muhammad Qabillah Ulwan aka Mamat, Tamen, Qabil,

2. Sihat selalu (sayang susah hati bila ABG sakit)

3. Murah rezeki (wang besar2, kecik pn nak gak)

4. Sentiasa tenang mghadapi apa saja dalam hidup

5. Bjaya mperolehi apa yang dihajati



Happy Birthday

I LOVE U

VERY MUCH

muahhhhhh :-*


~Sudah jatuh, ditimpa tangga~

Orang kata, malang xberbau. kalu bau, mesti busukkn bau malang tu. Mesti semua orang tau malang nak datang, dah lari jauh2. Sama la kite. Dah la kaki yg kena minyak panas xbaik lg, tambah pulak lagi 1 malang.

Semalam la..gara2 lapar punya pasal, berusahala turun ke bawah ofis nak g bli makanan. Tengah dok elok2 jalan, gebeduk...haaa,hamek kau.Tau2 je dah tjelepok atas jalan. Tau la jalan tu guna bata jcb tu. Hadoi la. Dah tlipat kaki yg sakit tu. Lgsung xboleh nk bangun. Nasib baik la ada 2 orang kakak ni turun nak g bli makanan gak. Dia la yg tolong bangunkan. Then, rest kejap bg hlg sakit. Dah ok ckit, tapi thencot2 la, teruskan matlamat beli makanan.

Sampai ofis baru perasan kaki berdarah, sebelah kanan tseliuh dkt buku lali. Alahai...sakitnya nak jalan. Tapi, kuatkn diri, jalan gak. Sibukkn diri dengan keje, supaya xpk sakit. Dalam dok buat keje, belek gak kaki, tgk2 kain tkoyak. Nasib baik ckit je. Baju baler merah, so xla perasan sangat.Ada la koyak besa duit 2kupang tu. Nasib ba…

`Taman :Setelah Sekian Lama~

Image
Setelah sekian lama tperuk dalam rumah, akhirnya dapat gak keluar menghirup udara segar. Taman....best giler. walaupun xdapat blari kejar achmad mcm sblm ni, jalan pelan2 smbil tengok dia dok bgembira pun jadi la. Dia pun suka dapat bjalan 1 family. siap bawak basikal lagi. tapi naik basikal adala stgh jam. yang lain dia dok tarik basikal sbb dia xreti nak kayuh. Al maklum la basikal baru dapat seminggu. 1st time bawak kua dari rumah.


Layan main aci dengan achmad. dah lama xbergambar. t dah sehat boleh buat xtvt ni lagi. nak g port lain lak tangkap gambar. Tapi kalu g Putrajaya memang best tangkap gambar sbb bnyk tpt yg menarik.xpe..t blh g.byk masa lg.


Rindunya saat2 bjalan2....

~Hari Sukan Sekolah Qabil~

Image
Peristiwa : Hari Sukan Tadika Anugerah Bestari
Tarikh : 8hb Mei 2011
Tempat : Dewan SMK Dato' Ahmad Razali, Ampang
Peserta : Muhammad Qabillah Ulwan bin Khairul Anuar
Acara : Bawa Bola Ping Pong dalam Sudu

Semangat betul budak ni nak g sukan. Semuanya sbb nak dapat hadiah & no 1.

"Apa la yg teacher ni ckp lama sgt. dh xsbr ni."
"Sebelum main..kna la pose dlu..mesti senyum :)"



"Bakal juara nak memulakan aksi.yeeeee"


"Alamak..bola ni jatuh pulak. kn Qabil dh suruh ddk diam2 td!"


"Sambung balik. Kontrol hensem sbb Qabil hensem no 1!"


"Cup...cup...tq teacher. dapat hadiah"


"Ala...asal la abah amek gmba budak2 yg xcomel ni. amek gmba Qabil sorang dh la"


"Tengok la hadiah Qabil. Menang"


"Wahai dunia....lihatlah diriku. Qabil menang!!!!Dapat hadiah!!!!"


Keputusan : Tempat ke-2. Ok la..1st time sertai sukan wp baru sbulan masuk skolah.

Tahniah Sayang.Tahun dpn masuk lagi k. bg dapat no 1