Posts

Showing posts from November, 2016

~ Selangkah ke Alam Dewasa ~

Image
Assalamualaikum...
Cepat je masa berlalu. Sekarang dah di penghujung bulan November dan hari ni dah berada di pertengahan minggu. Cuti sekolah pun bermula....
Bagi ibu yang bekerja, cuti sekolah rileks sikit sebab tak bergegas terlalu awal nak hantar anak ke sekolah. Jalan pun tak la jem pagi-pagi time cuti ni.
Plan pertama untuk Qabil cuti ni adalah BERSUNAT...bersunat wajib bagi semua lelaki beragama Islam dan adalah baik untuk kebersihan diri. Jadi...hari mula-mula cuti, kita sunat dulu. Nak berjalan ke apa lepas baik sunat kay.
Maka, Isnin mama pun bercuti sebab nak temankan Qabil bersunat. Tapi mama tak masuk sekali masa potong. Ngeri. So abah je yang temankan Qabil untuk melangkah ke alam dewasa fasa pertama. Sebelum sunat Qabil cool je. Takde pun gemuruh p e. Siap cakap tak de rasa pe pun bila cakap nak sunat. 

Dah sunat time ni. Masa ni dah makan ubat tahan sakit. 
Masa lepas sunat Qabil still boleh senyum..ubat bius ada lagi kan...jalan masuk kete pun steady je. Masuk rumah,…

~ Zaman Dunia Di Hujung Jari ~

Image
Assalamualaikum.  Semoga semuanya sihat & gembira.
Pejam celik pejam celik dah hampir hujung tahun. Sekarang ni musim ibu bapa dok risau fikirkan keputusan peperiksaan anak-anak la kan. Anak-anak pulak mesti kecut perut fikir yang ibu bapa akan pergi ke sekolah untuk amek report kad. Mana yang rajin study tu, mesti steady kan?  
Kadang-kadang sesetangah ibu bapa fikir cikgu ni menyusahkan je ibu bapa kena ambil cuti untuk amek report kad anak-anak. Tapi sebenarnya, masa ni la ibu bapa nak kenal dengan cikgu & nak tau prestasi anak-anak di sekolah. Ye la kan...mana ibu bapa yang kera, kadang-kadang terlepas pandang pasal pelajaran & perkembangan anak di sekolah. Anak kaki buli ke, anak kena buli ke...anak rajin ke, anak suka main ke dalam kelas.....jadi masa ni la masa yang paling tepat untuk kita tau pasal anak kita di sekolah.
Tapi...sekarang zaman dah mudah. Sebelum ibu bapa pergi amek report kad di sekolah, dah boleh tengok result exam anak. Tapi rasa macam tak feel je…

~ Fasa Membesar ~

Image
Assalamualaikum & salam sejahtera. Semoga semuanya sihat & gembira menjalani kehidupan seharian.  Sekarang ni fasa anak-anak tengah membesar. So selera tengah ada. Qabil makanan dia senang, nasi & ayam. Sekarang ni baru nak makan mi goreng. 
Qayyim pun tengah nak makan. Asyik nak g dapur nak bukak peti ais. Sampai sekarang peti ais tu kena lock. Huhuhuhu
So mama sekarang rajin nak masak macam-macam cuppies untuk Qayyim bawak g skolah. Qabil macam biasa...nasik.

Qabil & Qayyim. Masa baik mau la dia share dgn abang sebab yang abang dia nak, yang dia punya, dia tak bagi
Qabil makan nasi & roti canai Qayyim dgn nasi goreng. 
Tak kisah la anak-anak nak makan apa. Mama dengan abah akan usaha buatkan. Yang penting, nak makan.
Semoga anak-anak mama & abah sihat & ceria.