Posts

Showing posts from January, 2015
MAHAL SANGAT KE HARGA UTK TANYA SEKADAR PERKATAAN 
"mcmana skrg? Dh sht ke? "
Or
 " dah ok ke? "
Walaupun nmpak simple, tp kesannya ckup mendalam.

~ Ceaser atau Normal ~

Assalamualaikum. 
Hari ni genap sbulan Qayyim dilahirkan. Makin besar, makin banyak akal.  Tapi bukan nak cakap pasal Qayyim. 
Hari ni nak cakap pasal proses bersalin. Mana satu pilihan korang. Ada yang pilih ceaser, ada yang pilih normal. Terpulang pada individu. 
Tapi....kita tak setuju if orang cakap bsalin tak sakit tak kira la kaedah mana pun.  Kalu dah nama bsalin, memang rasa sakit. 
Kita dah melalui keduanya. Bsalin Qabil secara ceaser, bsalin Qayyim secara normal. Keduanya sakit terutama fasa contraction. Memang rasa tak nak beranak dah lepas tu.
Masa bsalin Qabil, kita alami contraction selama 2 hri. Kemudian dah tak tahan, g Hospital Ampang. Jalan tbuka hanya 2 cm. Then doktor pecahkn air ketuban utk cepatkan jalan tbuka dan msukkn ubat utk buang air besar. Sampai ke petang jalan still xterbuka. Still 2 cm. So, kna operation sebab jantung Qabil dah lemah. Doktor bius sekerat badan. So masa operation tu memang sedar la. Dengar doktor bsembang smua. Hakim ubat bius, fasa yan…