Posts

Showing posts from 2018

~ Santai Bersama Keluarga ~

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Cuti 2018 sudah sampai penghujung. Kemana kawan-kawan semua meluangkan masa bersama anak-anak, bonda, adik beradik dan ahli keluarga? Mesti menarikkan dapat meluangkan masa bersama.
Alhamdulillah, penghujung cuti kami dapat meluagkanasa bersama. Percutian tanpa dirancang. Bak kata omputeh 'on the spot'. Kebetulan adik bongsu pun ambil cuti hari sebelum Krismas, maka kami melarikan mama ke Teluk Kemang dan Teluk Batik. 
Dah tak rancang, just bawa je bekal baju kalau ada homestay yang kosong. Kalau tak ada, selepas berkelah dan mandi manda di laut, balik la semula ke Sungkai untuk bermalam di teratak bonda tercinta.
Kami bertolak dari Sungkai jam 11 pagi. Jalan memang tak tau. Ikut je la cik waze bagi arahan sebab yang pernah pergi sini mama, adik, Atam dan Arwah Abah. Arwah abah memang teror la bab jalan ni. Jalan Sabah pun dia boleh ingat walaupun lepas 10 tahun.
Sampai di Teluk Kemang, Ya Allah...ramainya orang. Dah la dengan cuaca panas …

~ Acar Rampai ~

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Diharapkan semua kawan-kawan di dalam keadaan sihat.
Cuti-cuti ni memang banyak jemputan kenduri. Dekat rumah pun macam-macam permintaan di tekak yang teringin nak makan makanan kenduri.
Satu hari tu, cik abang tiba-tiba cakap teringin nak makan sayur yang macam dekat kenduri. Tapi dia tak bagi tau sayur apa. Dia hanya cakap macam acar yang letak biji sawi, yang ada timun tu. Jadi, automatik si isteri teringatkan acar rampai. Ala....benda mudah je rupanya. Bahan pun ada. Boleh la buat.
Jadi tengahari tu, masak la acar rampai yang simple je. Makan dengan nasi putih sebab rumah ni kureng sikit nasi berperisa ni. Gu dengan ayam goreng je. Makan berdua je pun sebab Qabil dekat kampung.
Jom kita tengok bahan-bahan dia. Tapi tak ada sukatan tau sebab lauk-lauk ni sebenarnya bahan dia ikut selera dan kuantiti.
Acar Rampai Bahan kisar:-
Cili kering Bawang merah Bawang putih
Bahan lain :- Serbuk kari Biji sawi Cuka Halia dihiris nipis Halba campur Tomato dipotong dadu

~ Melangkah ke 4 tahun ~

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Tahun ni anak ke 2 mama genap umur 4 tahun pada 19 Disember. Teringat detik-detik penghujung menunggu kelahiran Qayyim. Masa tu mama tengah stress, sedih dan nak balik kampung tengok Arwah tokwan yang dah sedar dari koma. 18 Disember 2014, mama pergi ke hospital sebab tak tahan sangat sakit 'contraction' masuk hari ke 3. Mama punya berdoa dan pujuk Qayyim supaya jangan keluar dulu sebab mama nak balik tengok tokwan sebab ikut perkiraan Qayyim akan lahir 1 Januari. Tapi, kuasa Allah melebihi segalanya. Tanggal 19 Disember 2014 jam 3.03 pagi Qayyim dilahirkan secara normal. Hari mama masuk hospital rupanya arwah tokwan dah dibenarkan keluar.
Qayyim dilahirkan di Hospital Ampang. 3 hari mama menahan sakit contraction. Dan hari ke 3 mama pasrah pergi ke hospital. Masa cek up doktor tak galakkan mama bersalin normal. Jarak Qayyim dengan Abang Qabil terlalu jauh, 6 tahun dan abang Qabil dilahirkan secara pembedahan. Doktor bagi mama masa 8 jam s…

~ Kasih Sayang Yang Tiada Sempadan.....Agnesia ~

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera.  Dah masuk minggu kedua cuti sekolah. Rumah tunggang langgang tu biasa. Anak-anak bergaduh pun biasa. 
Apa plan cuti sekolah mommy sekelian? Cuaca tak menentu kan sekarang ni Tambah kalau anak jenis kulit sensitif. Salah sikit je mula la bergaru. 
Oleh itu, Agnesia Malaysia telah memperkenalkan Set Kasih Sayang. Dalam set ini Agnesia telah menawarkan 3 botol Mini Agnesia setipa satunya seberat 30g. Set Kasih Sayang ini menawarkan 3 haruman dalam 1 set iaitu Klasik yang mana yang kita semua sedia maklum, Lavender dan Ros. Dah ada bau baru....best betul. 


Set Kasih Sayang dengan moto Kasih Sayang Yang Tiada Sempadan sesuai untuk perlindungan keluarga kita setiap hari. Haaa....kalau ada ruam tu, gatal ke tiba-tiba, sapu je. Memang selesa.
Bedak Agnesia ini juga mengandungi 25% zinc oxide yang bertujuan menyerap kelembapan air yang berlebihan dan membantu mencegah ruam panas. Memang bagus untuk anak-anak yang jenis mudah berpeluh dan ruam ni.
Selain d…

~ Kejayaan 2018, Qabil ~

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari pertama musim cuti telah bermula. Apa perancangan cuti sekolah anak-anak semua? Qabil dah selamat balik kampung ikut Auntie Norli dia. Tak bagi pun kesian jugak.
Minggu- minggu terakhir sesi persekolahan adalah sesi meraikan pencapaian anak-anak kita. Mana yang berjaya meraih tempat, tahniah diucapkan. Mana yang kurang berjaya, boleh cuba lagi. Pembelajaran merupakan proses yang berterusan sehingga ke akhir hayat.
Alhamdulillah, pengakhiran sesia 2018 adalah peningkatan bagi Qabil. Memang mama terharu sangat sebab selalunya akhir tahun selalunya result menurun. Tapi tahun ni pencapaian Qabil meningkat sangat berbanding pertengahan tahun. Alhamdulillah.
Mama memang dah cakap dekat Qabil dari lepas dapat result exam pertengahan tahun yang mama teringin nak tengok Qabil buat persembahan sebab Qabil ada mewakili sekolah di dalam persembahan Melodian di KLIA. Mama juga ada cakap yang mama nak tengok Qabil naik pentas lagi ambil hadiah untuk akadem…

KL Bird Park

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Ok, semalam cuti umum seluruh Malaysia sempena Deepavali kan. Apa aktiviti yang kawan-kawan lakukan? Melepak dirumah ke?
Sempenan cuti umum semalam, sementelah dah bosan pusing mall, kami pergi ke KL Bird Park. Dah 11 tahun duduk di KL, tak pernah pergi pun. Semalam pun cuaca mendung dan semua ahli keluarga di dalam keadaan sihat. Sebenarnya dah lama plan nak pergi tapi asyik tertangguh je. Alhamdulillah, akhirnya dapat juga menjejakkan kaki ke sini.
Tak dapat ambil gambar dekat pintu masuk, dekat photobooth pun jadi la asalkan ada perkataan KL Bird Park tu
KL Bird Park terletak di Jalan Cenderawasih, berdekatan dengan Taman Botani dan Taman Orkid. Kami tak pergi pun sebab dah penat.
Harga tiket masuk pula adalah :
Dewasa (Standard) : RM 63 Kanak-kanak (Standard) : 42
Bagi pemegang MyKad dan Mykid, senang kata untuk warganegara Malaysia, lain pulak. Tapi kena tunjuk Mykad dengan Mykid tau untuk dapat harga di bawah ni :
Dewasa (Mykad) : …

~ Salted Egg Chilli Crab ~

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera.  Musim hujan datang lagi....bermakna dah nak dekat cuti sekolah. Mana-mana mak budak sekarang tengah berperang dok membebel dekat anak suruh belajar sebab dah nak periksa akhir tahun. Selalunya periksa akhir tahun ni yang jadi penentu boleh naik pentas ambil hadiah ke tak. 
Ok...hari ni bukan nak cerita pasal anak periksa pun. Nak cerita pasal lauk yang dimasak semalam. Lama dah tak update resepi. Sekarang tuan tanah tengah dalam misi menguruskan badan. Jadi tak ada buat kek bagai sekarang ni. Mood pun kelaut semedang. 
Hujung minggu tadi tak de nafsu nak makan luar. Bosan dah. Jadi misi menyepahkan dapur. 
Si suami nak makan sup ekor....pegi ke Segi beli ekor lembu. Lepas tu pergi ke Aeonbig sebab nak beli seterika. Seterika rosak. Seterika spare jenis yang ringan, tak best. Buat guna untuk panaskan bunjut tuam pusat Qayyim masa besalin dulu. Jadi misi mencari seterika berat. 
Dah dapat seterika, pergi bahagian lain. Nampak pulak ketam. Dah beli …

~ Rindu Mama ~

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Diharap kita semua berada di dalam keadaan sihat terutamanya di dalam keadaan cuaca yang tak menentu sekarang ni. Selalunya sekarang ni sebelah petang hujan akan turun membasahi bumi.
Alhamdulillah, pada 13 September 2018 mama telah selamat kembali ke Malaysia dengan gelaran 'Hajjah'. Memang eksited sangat nak tunggu mama balik. 
Mulanya mama dijadualkan sampai pada pukul 5.30 petang masa pergi dulu. Kemudian, 4 hari sebelum tarikh bertolak meninggalkan Jeddah, masa ketibaan bertukar ke pukul 9. 25 malam. Tak pe la kan. 
Pukul 8.15 malam kami pergi ke KLIA untuk menjemput mama. Kami tu 3 orang je. Kita, Alang (adik lelaki sulung) dan Mak Ndak (kakak mama). Perjalanan dari rumah ke KLIA memakan masa lebih kurang 1 jam. 
Alhamdulillah kami sampai ke KLIA jam 9.15 malam. Mencari juga tempat jemaah akan keluar sebab sepupu bagi tau Pintu 2. Rupanya dah ditukar ke Pintu Ketibaan Penumpang Domestik. Sampai di situ, papan kenyataan Tabung Haji me…

~ 11 Tahun Bersamamu ~

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semua sihat kan? Cuaca tak menentukan sekarang ni. Mudah untuk kita dan anak-anak demam.
Tanggal 31 Ogos 2007 merupakan tarikh keramat peralihan fasa anak gadis kepada seorang isteri. Tarikh inilah status telah bertukar menjadi Puan. 
Akad nikah.2 kali baru lepas
Tema perkahwinan sebelah lelaki
Alhamdulilah, perjalanan hidup kami bersama melangkau ke usia 11 tahun. Dalam 11 tahun melayari alam perkahwinan, kami telah dikurniakan 2 orang putera yang comel.
Buah hati mama dan abah
Selamat ulang tahun perkahwinan kita, Sayang...semoga kita sentiasa bersama hingga ke Jannah.

Aminnnn

~ Bertambah setahun lagi ~

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Diharap kita semua berada di dalam lindungan Allah s.w.t. Aaminnnn..

Alhamdulillah tanggal 19 Ogos merupakan hari ulangtahun kelahiranku. Tahun ini genap usia 38 tahun.

Seperti biasa, ulang tahun disambut secara sederhana bersama keluarga kecilku. Sekadar ucapan ingatan dari suami, anak-anak dan adik-adik. Mama tahun ni sibuk mengerjakan ibadah haji. Jadi, doakan mama semoga dikurniakan haji yang mabrur.

Kek tahun ni pilihan anak-anak. Sorang nak kek coklat, sorang nak kek aiskrim. Jadi kita gabung jadi kek aiskrim coklat ditaja oleh cik Abang.

Kena la posing dengan kek kan birthday mama

Jamoca Almond Fudge by Baskin Robin. Serius sedap giler. Abaikan tobek tu, terlanggag peti ais masa nak simpan

Alhamdulillah...semoga diberikan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki bersama keluarga tersayang.

~ Panggilan Kaabah ~

Image
Bulan Haji Telah tiba lagi Untuk kita menunaikan ibadah Haji di Baitullah....
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ingat tak lagu di atas? Lupa dah. Rasa macam betul dah tu liriknya.
Musim haji telah tiba lagi. Tahniah diucapkan kepada semua yang berjaya mendapat tempat untuk menunaikan ibadah haji pada tahun ini. Seramai 30,200 jemaah dari negara kita bakal menunaikan ibadah haji pada tahun ini mengikut sumber dari Tabung Haji. Penerbangan pertama telah pun berlepas pada 14 Julai 2018 dan penerbangan terakhir dijangka berlepas pada 14 Ogos 2018. 
Alhamdulillah, tahun ini mama terpilih sebagai tetamu Allah untuk menunaikan ibadah haji. Mama berangkat ke Madinah pada 29 Julai 2018. Insya'Allah mama akan tiba di Malaysia pula pada 13 September 2018. 45 hari kami berjauhan dari mama. 
Jelas terpancar keceriaan di wajah mama
Buat pertama kalinya tahun ini jemaah haji dari Lembah Kelang dan sekitarnya berlepas dari tempat baru iaitu Kompleks TH Sepang yang mana sebelum ini dilakukan di…

~ Homemade Playdoh ~

Image
Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu. Selamat bersantai bersama keluarga yang tersayang.
Apa aktiviti hujung minggu anda semua? Pergi bercuti atau menghabiskan masa bersama keluarga di rumah? Keluarga saya biasanya kalau hari Sabtu adalah hari mendobi. Hari Ahad pula, hari mencari barang dapur dan bawa anak-anak keluar. Kesian pula budak-budak ni. Isnin hingga Jumaat terperuk di sekolah dan nurseri je. So hari Ahad, bawa keluar walaupun hanya bawa pergi makan ais krim.
Tak tau kenapa, hari ni si Qayyim dok berzikir nak playdoh je. Tambah pergi Mr. Diy nak beli barang. Tapi kami tak belikan pun sebab takut beli nanti dia main, masuk dalam mulut. Makanya mama pun alihkan perhatian dia dengan ais krim. Nampaknya berjaya buat masa sekarang. Jadi, boleh sambung beli barang. Misi ke Jusco sebenarnya nak beli telur sebab telur gred A murah di Jusco. Dah pergi Jusco, mesti la masuk Mr. Diy tu. Untuk masa sekarang, masalah zikir playdoh dah selesai. Bawa anak-anak makan dan balik.
Rup…