Posts

Showing posts from February, 2013

~Seri Muka : Berseri2 Mukaku :) ~

Image
Kuih Seri Muka memang sedap. Selama ni xpernah buat pun. Main beli je sebab nak makan sorang je pun. Beli 2 hengget dapat la 5 ketul cukup la. Dapat yg sedap memang gumbira makan. Dunia ni saya yg punya. Dapat yg keras, xlemak..bcinta la nak habiskan. Kadanga2 ra membazir je terPAKSA sedekahkan dekat tong sampah :( .
Seri muka...gabungan adunan tepung gandum dengan pulut. Orang kata guna pulut susu lagi sedap. xkisah la kan, apa yg ada je la kat rumah. Nak try buat je pun kan. Dah jadi t boleh buat yg lg mabeles...
Orang kata makan pulut ni bagus untuk kulit. Tengok orang siam suka makan pulut, kulit depa..mulus...comey je.. 
Ce tgk mukaku makan seri muka yg dibuat sendiri comey x? mulus x? Sila jangan percaya. Xkan la baru skali makan seri juka sendiri buat boleh comey lote. Orang siam tu mkn dr dalam perut mak dia lg. Tu yang comey tu...mulus lagi...Ni semua teknik je lebih..
Sebenarnya senang je buat seri muka ni. Ingatkan susah. Sementara mak ie MIL ada kat rumah ni, boleh la bela…

~Tabiat Ketika Sakit~

Image
Sakit..semua orang xnak sakit. Tapi kalu dah sakit, redha je la. Sakit tu penghapus dosa. Bila sakit, macam2 feel datang. Feel mengada, feel manja, feel pelik. "Buang tebian" kata Achmad.
Ni dah 3 hari demam. Gara2 berjangkit dr Achmad. Si abah ckp "Kalu Achmad demam, t mesti mama dia pn akan demam" Nak buat cmne. Anak bujang tu kan anak manja mama. 
Tabiat Achmad bila demam, mesti akan muntah. Tu macam tabiat mama masa kecik. Muntah sampai lembik.  Tapi dah tua ni xde la kot. Insya'Allah. Dah tua ni tabiat dah tukar. Masa x sihat je mesti nak duduk dalam bilik mandi. Duduk dalam bilik mandi lama2...sandar kat dinding, bukak air shower laju2...bg sampai kena kaki. Duduk la sampai mengeletar. Bila sampai seru baru la bangun, mandi. Konon amek semangat dr air tu bg sejuk badan, bagi segar la kunun...
Bila sakit, duduk 'berehat' dalam bilik mandi (xsemenggah btl. ada ka ddk berehat dlm bilik mandi), mula la pikir, bestnya kalu bilik mandi cantik, canggih.…

~Surah Hafazan~

Image
Dulu2 masa kita sekolah mesti ada surah yang kita kena hafal kn utk PAFA. So sekarang ni masa untuk praktikkan dengan anak. Bukan untuk apa, yang oenting untuk pegangan & perlindungan diri dia.  Semaikan dalam diri dia.
Macam Qabil, mama mula ajar 1st skali "Bismillah".  2nd adalah doa tido sbb dia suka mengigau.  3rd doa makan. 
Surah yang 1st skali Qabil hafal adalah fatihah. Rasanya umo setahun Qabil dah boleh baca Fatihah. Yg bestnya tiap kali smpai ayat last skali, msti dia akan kira sampai cukup 6 harkat. Comel sgt bila dia buat cmtu.
2nd yg Qabil hafal adalah Ayat Kursi. Dalam umor 3thn Qabil dah boleh baca ayat Kursi dengan lancar. Teacher2 dekat tadika pun kagum. Alhamdulillah.
Dah hafal Ayat Kursi, 4th ajar Qabil Surah Al Ikhlas. Surah Al Ikhlas ni senang je la dia hafal. So sekejap je ingat. 
Surah ke 5 Surah An-Nas. Surah An Nas panjang cikit dr Al Ikhlas. Tapi kalu amalkan hari2 memang Qabil cepat ingat.
Surah ke 6 adalah surah Al Alaq. Surah ni susah cikit…

~Survey Lagi~

Image
Dah lama tinggalkan misi menjawab survey ni.  Tapi seru dah datang balik bulan ni. Maka gigih la menjawab survey2 yang di hantar oleh AIP Survey. Kalu rajin memang la memang la boleh untung. Just jawab survey, kumpul point. Min point 2000 utk AIP Survey & 1000 utk Global Test Matket, dah boleh redeem point utk dapatkan voucher. Kali ni redeem 2000 point ambil voucher KFC RM 10 x 2. 
Tada.... Bukan kene kuakan duit pun. Just luangkan masa untuk jawab survey2 yg di hantar ke email. Tapi sebelum nak dapat email tu, kena la daftar dulu ye. Daftar pun free. Kalu rajin jawab, banyak la point boleh dapat. 
Jadi, kena rajinkan diri untuk menjawab
Sekarang tengah tunggu voucher Giant RM 10 x 2. Baru je lepas redeem point AIP Survey lagi. 

~Bismillah 5~

Image
Bismillah 5 adalah ayat pendinding & ayat Syifa' (penyembuh), Insyallah. Ianya bagus di amalkn di dalam kehidupan seharian kita. Tapi yang penting kita kena yakin la kan. Kalu tak yakin, apa pun semuanya takkan jadi. Lepas tu, kena la amalkn, jangan time sakit je baru la nak baca. Sendiri mau ingat la kan.
Antara Kelebihan & kebaikan Bismillah 5 ini adalah :- 1. Menghalang jin dan syaitan
2. Terpelihara dari bahaya dan musuh
3. Penawar pelbagai racun dan bisa.
4. Penawar penyakit gila meroyan.
5. Melegakan bengkak dan benjol.
6. Penawar kepada penyakit bisa-bisa tulang
7. Mengubati penyakit bisa-bisa di dalam badan.
8. Penawar segala jenis racun, santau dan bisa binatang
9. Boleh digunakan untuk mengubati penyakit yang tidak diketahui puncanya. Kaedah Rawatan dengan Bismillah 5 ini :- 1. Letakkan tangan di tempat yang sakit.
2. Baca ‘Bismillah 5’ ini sebanyak tujuh kali dengan hati yang ikhlas dan khusyuk.
3. Hembuskan juga pada segelas air lalu diberi minum dan …