Posts

Showing posts from November, 2015

~Satu Permulaan ~

Image
Assalamualaikum Jumaat minggu lepas diadakan Hari Penyampaian Hadiah Kecermelangan Skolah Agama Qabil. Alhamdulillah, ada peningkatan di dalam pelajaran Qabil.
Majlis sekali dgn khatam Quran murid tahun 6
Qabil dapat no 3
Keputusan exam Qabil
Qabil dgn kawannya
Semoga Qabil lebih berjaya di masa hadapan

~Chewy Goey Red Velvet Brownies ~

Image
Assalamualaikum Dah lama tak update resepi. Jarang dah buat resepi yg susah skrg ni. Bebaru ni try buat brownies ni. Resepi dah lama simpan. Amek dr blog Ruzaz HomeCreation rsanya. Sbb dok message tuan resepi ni guna fb je.
Serious Brownies ni memang sedap. Sukatan gula yg digunakan pun memang dah ok dah bagi yg xsuka manis. Tapi... Yg paling best, xterasa pun kewujudan cuka dlm brownies ni sbb slalu beli Red Velvet mesti rasa cuka kuat. Boleh guna apa saja jenis cuka. Tapi kat rumah just ada cuka epal, so pakai yg tu je la.
Tengok la kaler dia yg menggoda. Fuh.. Hancur diet Mak...
 Chewy Goey Red Velvet Brownies
Bahan :- 57g dark coklat 200g butter 1 1/2cwn gula halus 2sb pewarna merah 2sk esen vanila 2sk cuka  4bj telur Secubit garam* 2cwn t.gandum* 1sk baking powder* * ayakkan bersama Walnut / kekacang
Cara:- -Cairkan coklat dgn butter. Guna microwave je snang. Kacau sebati -Masukkn gula. Kacau lagi -Masukkn esen, pewarna & cuka. Sebatikan -Masukkn telur satu persatu. Kacau l…

~Berhibur bersama Keluarga ~

Image
Assalamualaikum.. Alhamdulillah minggu lepas dapat  peluang untuk bercuti panjang. Jadi, kesempatan yg ada digunakan untuk bawa Qabil pergi main air. Memang dah lama tak bawak dia pergi berjalan sejak dari alahan mengandungkan Qayyim.
Destinasi kali ini adalah Sg. Klah Hot Spring Park. Tempat ni ada kolam air sejuk dan kolam air panas. Tiket masuk RM 15 utk dewasa & RM 12 utk kanak-kanak. 
Memang seronok Qabil mandi di kolam air sejuk. Qayyim pun suka. Smpai mngeletar pun still nak main air.
Gembira tengok Qabil gembira
Siap request nak mandi dgn mama smpai sruh Abah pegang adik
Qayyim nangis kena duduk dgn Abah sbb nak main air lagi
Qayyim pun seronok dapat main air
Berendam di kolam air panas pulak
Gambar di cendawan kat kolam air panas
Alhamdulillah... Gembira melihat anak-anak gembira.