Posts

Showing posts from January, 2014

~ Komplen ~

Assamualaikum..hari Isnin yang huru hara di pejabat.
Situasi ni terjadi semasa tengah kunch semalam kat rumah.  Minggu ni xde keluar ke mana2 sbb cik abg bz. Huhuhu...melayan bosan kat rumah sambil berebut main game Hidden Object dgn Qabil. Eksen ooo budak tu. Main game org besaq.
Semalam masak simple je. Asam pedas ikan kembung + bendi, Sayur buncis + tauhu , last skali daging bakar. Daging kambing tau. Murah je, beli dkt Jusco yg ada sale 50%. Sedap sbb dia dh perap dgn black paper & lembut sangat. Balik rumah bakar je. Beli minggu lepas pun. Ok la, rezeki utk semalam. 
Macam biasa la sambil makan sambil sembang2. Tetiba cik abg bersuara... Cik Abg : Abg pernak komplen x syg punya masakan? Me : X pernah. Knapa? Ada nak komplen ke? Cik Abg : Xde la. Xpernak komplen ek. Ok la tu. Me : Ingatkan nak komplen pe2 tadi. Cik Abg : Tapi kalu order mcm2 ada kan? Me : Ada..Redha je la. Kalu reti syg msk la. Xreti pun, google search je la cari resepi mcm yg Abg mintak masak kari ikan ala m…

~ Seri Ayu...memang Ayu..... ~

Image
Assalamualaikum
Sejuk betul hari ni walaupun xhujan. Kat lua pun redup & berangin je. Boring la pulak xtau nak buat apa time cuti2 ni. Rancangan tv pun xseronok. Nak balik kampung pun xboleh sbb cik abang dok sibuk siapkan rancangan Wan Malaysia Season 3 yang nak on air dekat Astro Prima. Patutnya on air hari khamis tadi, tapi extend ke Isnin minggu depan. Jadi...duduk melepak la kat rumah.
Sejuk2 ni tekak pun rsa nak makan macam2. Tetiba tengit bestnya kalu dapat makan Seri Ayu. Tapi kelapa pulak xde. Kelapa xde...hmmmm xjadi hal. Boleh je buat xpakai kelapa. Seri Ayu ni sejenis kuih tradisional. Rasanya seperti apam. Tapi dia lemak sbb menggunakan telur dan santan. Dah terliur ni. 
Lama jugak xbuat seri ayu ni sebab nak buat dia kena betul2 seru tu datang & mood tengah elok. Kalau tak, alamat bantat la dia. Mengada kan. Memang pernah jadi macam tu sebab dulu ingat mama sruh buat untuk meniaga, tapi xde mood nak buat. Buat dalam terpaksa..keras jadinya. Jadi lepas tu memang …

~ Kek Kukus Horlicks ~

Image
Salam Hari Jumaat. Sekarang musim hujan datang balik. Hujan kan rahmat. Alhamdulillah.
Kali ni kita layan Kek Kukus Horlicks. Selalu buat Kek Kukus Coklat. Tukar citarasa pulak kan. Daripada horlicks tu terbiar je dalam peti ais, lebih baik jadikan ia sesuatu yg boleh di makan. Sebenarnya resepi dia sama je dengan kek kukus coklat. Rasanya lepas ni kalu nak buat kek kukus horlicks ni kena kurangkan sukatan gula sebab terasa macam manis pulak.
Sedap tau kek ni. Bau dia wangi je masa masak. Nak buat pun senang. Bila2 masa je blh try buat kalu dh xtau nak masak apa utk minum petang. Jom layan..
Menyelerakan...
Kek Kukus Horlick
Bahan :-
1 cwn tepung naik sendiri
1 cwn horlick original
¾ cwn susu pekat manis
½ cwn minyak jagung / minyak masak
1/3 cwn susu tepung
½ cwn air panas mendidih
2 biji telur
1 sk garam Warna pilihan (jik asuka)

Cara :-
1. Panaskan kukusan. Sapukan loyang dengan butter & taburka nsedikit tepung spy x melekat
2. Pukul sikit telur (guna garfu je mcm buat telur dadar…

~ Ahlan Wa Sahlan Maryam Zulaikha ~

Image
Salam pertengahan minggu.
Alhamdulillah. Semalam mendapat khabar dari Alang (adik llaki 1st) yg isterinya, Shira telah selamat melahirkan cahaya mata pertama mereka. Seorang lagi puteri Allah lahir ke dunia & ke dalam keluarga Tok Wan Aziz & Opah Misah.
Alhamdulillah ibu & anak selamat. Lahir secara normal dalam 3kg. Besaq gak. Abang Qabil dulu kecik je. 
Memperkenalkan....Maryam Zulaikha  Cumil..mata sepet
Maryam adalah nama ibu Nabi Musa Zulaikha pula bermaksud Cantik (memang setakat ni yg kite jumpa nama Zulaikha mesti cantik)
Semoga Maryam Zulaikha menjadi Anak yg terbaik utk Papa & Umi serta seluruh keluarga


~ Birthday Berganda ~

Image
Salam Tahun Baru 2014. Apa azam tahun baru? Perlu ke? Rasanya buat azam hari2 lah senang.
Bulan 1 adalah Sambutan Ulang Tahun Kelahiran berganda. Berganda? Berganda-ganda tau sbb ramai dalam family lahir bulan 1.
Selamat Ulang Tahun Kelahiran buat :-
ABAH yang tersayang pada 6 Januari
Acik yg trouble-trouble 5 Januari
Adik Oni yg xtau la nak kata 1 Januari
Firdaus..anak sedara yg pendiam sgt tp mama xingt tarikh
Selamat ulang tahun kelahiran kpd semua. Semoga semuanya di rahmati Allah selamanya
Sayang semua