Posts

Showing posts from December, 2012

~AKU~

Image

~Muqri Haris Mohd Sharil~

Image
Alhamdulillah.. Lahir lagi seorang pewaris keluarga Sharil-Zuris. Muqri (Ahli Ibadat) Haris (Pengawal/Pelindung) ie Muqri Haris :) Welcome baby... Comey sgt mama tgk gamba yg Acu hntr.Xsabar mama nak jumpa Muqri.

Tara.... Inilah Muqri Haris Macam anak cina. Ingtkan tetukar. Tp dah nyah kata dia sorang je bsalin semalam. So memang xtukar la.  Just kidding. Mama sj nak usik2 je.
Semoga Muqri membesar menjadi anak yg soleh, sehat & mengembirakan semua seindah namamu :)

~Kek Minyak Kukus~

Image
Sekarang ni anak teruna tu pantang je mama di cuti. tiap2 minggu nak buat kek. lepas tu mensti buat ikut resepi yang dia pilih pulak tu. X boleh buat resepi lain. Dan resepi pihilan dia mestilah yang berwarna warni. Ni baru anak teruna. Jangan t dapat anak dara langsung xmau ke dapur dah la. 
Makanya resepi yang dipilih minggu ini untuk minum petang adalah KEK MINYAK KUKUS dari fb Mklong Tipah. Kek ni memang sedap. Agak moist sebab dia kukus. Wangi je masa kukus tu. Pemilihan warna adalah dipilih oleh chef kecilku. Macam kaler ais krim paddle pop pulak
Kek Kukus Minyak @fb Mklong Tipah
Bahan2:- 5 bj telur 1 st ovellate 1/2 cwn gula 3/4 cwn susu pekat (asal 1 cwn) 2 1/2 cwn tepung naik sendiri 1 cwn minyak (nak sedap pakai la minyak yg mahal, sy pki minyak Saji je. tu pn mak mentua kata sdap mcm kek dia pernah balaja dulumasa di muda2) Warna pilihan - biru, oren, pink & purple

Cara membuatnya :-
Panaskan kukusan. Loyang di sapu butter & ditabur sedikit tepung utk elak melekat. 1. Pukul telu…

~Hepi 55th Besday to My Beloved MAMA~

Image
Tahun ni umur mama genap 55thn pd 28-11-2012.  Tak sangka sbb mama awet muda. Opah maintain la kan. Sambutan tahun ni secara sederhana sbb xcukup sorang anak, sorang menantu & sorang cucu.  Sambutan besday mama tahun ni di sambut di Sajian Mak Su..sure la kan..besday tokey dia. 
Love U, MAMA.  Semoga mama sentiasa sehat, gembira & ceria. Kek Icing Purple - Kek Ais Krim Keladi sponsored by EE Kek Icing Pink -  Strawberi Velvet Cake handmade by me & Qabil (xcukup lg 1 cucu xde)

~My 1st PAVLOVA~

Image
Akhirnya jadi jugak pavlovaku. Dok tengok nyah buat.  Tapi dok bertanguh je dgn alasan xde sapa nak makan. Mmg xde sapa nak makan. Lelaki2 kat rumah tu perut 'Hang Tu Ah'. mesti nak mkn nasik punya.
Last2 tengok MasterChef 2. Semangat balik nak buat. So try je la buat sikit. Sikit pun jenuh nak menghabiskan. Buat kecik2 dapat la ni 5 bijik. Niat buat sbb nak menghabiskan stoberi yg tgolek 3 box dlm peti es &kiwi ada 2 box. Kalu xdi buat sesuatu memang xmakan la buah tu.
Maka, dengan azam, maka jadi la .....
Tada......
 Maka ini lah kejadiannya.Nasib baik jadi. Nasib baik ada piping bag. Boleh buat kecik2.
Tapi xblh mkn slalu sbb manis.

Ni pulak yg dah dimakan cikit. mmg best. rangup diluar. Lembut di dalam
Kat bawah ni resepi dia :- Pavlova Bhn :- 2bj putih telur
½ cwn gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
½ sudu teh cuka
Hiasan :- Whipping cream dipukul kental & potongan buah yg masam.
Cara:-
1. Panaskan oven.
2. Pukul putih telur hingga berbuih.
3. Masukkan gula sedikit de…