Posts

Showing posts from February, 2012

~DemaM~

Saya demam
Saya demam
Saya demam

Demam saya

Demam..g la jauh2
Xsuka okey

~Anak Permata Berharga~

Image
Entry ini adalah copy ayat-ayat ini dari blog Redmummy. Berikutan kembalinya adik Faris Nur Danieal yg saya ikuti kisahnya d blog Mazidul & Redmummy. Kadang2 kita lupa & alpha (termasuk diri saya). Al-Fatihah buat Arwah adik Faris Nur Iman yg telah kembali kpd Penciptanya pada 23hb Febuari 2012 ( 1 Rabiulakhir ).
1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malamm.. mengantuk.. etc… That might be the last night that he/she does that.

2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu, kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.

3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang… That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.

4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.

5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang… That might be t…

~Menari~

Image
Budak ni memang suka buat aksi bila lepas mandi. Nak ajak pakai baju mesti buat pelbagai aksi dulu. Ni aksi menari. Menari ikut suka dia la.
Tangan dok pegang towel takut terburai.

Ha....terburai dah. Tarian gelek towel. Nasib baik masih boleh di cover. Nampak la badan yang timbul rangka. Kurus betul. Metabolisma tinggi. Makan je terus buang. Bila nak ladi lemak ntah la.






~Kuih Lapis Warisan Bonda~

Image
Kuih Lapis resepi Mama. Dah lama giler xbuat kue ni. Sejak kawen ni la 1st time buat kue ni. Sbbnya hb dgn Achmad xsuka kue manis2 ni. Tapi dh terasa sgt nak mkn, buat jugak. Alhamdulillah skill masih ada.

Dulu belajar buat kuih ni sbb mama menega. Di sebabkan anaknya ni tangan xkuat nak uli doh karipap dgn donut, jadi mama turunkan resepi kuih2 yg kukus ni je la. Resepi ni sangat senang & sedap.

Mari usha resepi Kuih lapis yang mama bagi ni.

Bahan-bahan:-
1 biji kelapa
6 cawan air untuk buat santan
2 cwn gula (tapi sy guna 1 1/2 je sbb rsa dh cukup manis)
3 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
1 sk garam
Pewarna ikut suka (tapi rasanya kuih lapis xde kaler merah mcm kureng serinya)

Cara2:-
1. Sediakan santan menggunakan 1 biji kelapa & 6 cawan air
2. Ayakkan tepung beras + gandum. Masukkan gula + garam.
3. Tuangkan santan sedikit demi sedikit. Kacau sampai hilang berketul2. Cara senang, blander je semua.
4. Kemudian, bahagikan kepada warna yg disukai.
5. Sebelum tu, panas…

~Achmad~

Image

~Makan KAMBING~

Image
Ni la tokey bakar kambing. Semangat nk mkn lamb chop homemade. Stand by dh pinggan, angkat dr kuali trus mkn

Hahaha..apa guna bli kuali mhal2 kalu xguna kan. Skrg mkn la smpai tgolek. Blh mkn pns2..smbil bkar smbil mkn.


Dkt rmah pn blh buat lamb chop. Tp xla mcm kdai. kdai ada mcm2 sos. Ni mls nk buat sos, mkn pkai sos cili je. 2 org mkn 6kping lamb chop.





~My Moist Choc Cake~

Image
Pemandangan dr atas. Kalu lebihkan butter mesti topping dia lg berkilatkan?

Pemandangan dr depan. Kaya dengan coklat.


Pemandangan dalam kek yang telah dipotong. Kek dibelah 2 & disapu whipping cream

Moist choc cake ini adalah paling senang nak buat. Dalam masa 1 jam, ia selesai di masak. Tapi bab topping lambat ckit la sbb kena sejukkan coklat dulu baru boleh buat topping.Sedap & kaya dengan coklat. Tapi skali mkn boleh mkn sepotong je sbb muak. Tapi kalu dok angkut, mmg sedap tmbah sambil tengok tv. Alahai..habis la program diet.



~My Oreo Cheese Kek~

Image
Dari depan


Gambar atas kek...taburan oreo hancur, manik berwarna & whipped krim

Sepotong je dah kenyang. Sedap..yummy...

Kali ni buat sendiri. Dulu masa buat ramai2 xpuas makan. Buat sniri, kna la kacau sniri ek. Lenguh tangan mlm tu sbb pukul scr manual. Dh beryoko yoko. Nak makan punya pasal. Ok la. Memang best...sdap.