Posts

Showing posts from June, 2013

~Langkah Demi Langkah~

Image
Biar gambar bercerita betapa gembiranya dia

~Jerebu di Seluruh Negara~

Image
Sekarang ni jerebu dah melanda sluruh semenanjung malaysia. KL ? of course la xterkecuali. So sebarang aktiviti luar terpaksa di hadkan. Skolah pn ttp. Tp kenapa la ofis xcuti eh? Kalu cuti kn bagus. Sakit tekak pn dah melanda dsebabkan cuaca ni. Langit mendung tapi panasnya punya la membahang. Hirup udara pn bau asap je. Dah xblh nak tarik nafas panjang. Smoga keadaan ni cepat reda. Tak sanggup dah tarik nafas bau asap je. 
Gambar ambik dr tingkap ofis. Tu yg blur tu Double Tree Hilton. Bukan jauh pn. Tapi kalau nk melaung mmg xdenga la ek
Cepat la ada hujan..Amin...

~Sukan Skolah Qabil~

Image
Tahun ni adalah tahun ke 3 Qabil join sukan skolah.  Thun 1st mama xdpt tgk sbb mama sakit. So abah je sorg g. Thn 2nd mama, abah, tok wan, opah. mommy dgn adik kysha g skali tgk Thn ni mama dgn abah je.
Tahun ni Qabil jadi ketua untuk kelas Qabil buat Cheers. Tak sangka mama. Mesti teacher pilih sbb suara Qabil mcm suara mama kan. Suara tertelan microphone. Hehehehe...
 Comel sgt anak mama ni. Ada ciri2 ketua dari kecik
Tahun ni Qabil masuk 2 acara.  1- I'm not color blind.  Acara ni berpasangan. Sorang ambik bunga berwarna. Sorang ambil kad yg sama kaler dgn bunga tu Tu la pasangan Qabil Tp mama xtau sapa nama kawan Qabil tu Qabil cepat dr kawan dia

Acara ke-2. main sidai2 towel. Sorang ambik sepit, sorang amek towel, sidai. Group mna cepat, dia yg menang
Sidai towel pn blh jadi sukan ek.

Last..akhirnya Qabil dapat no. 2. Asyik dapat no 2 je syg. Bila la nk dpt no 1 ni?
Qabil & hadiah...tempat ke 2

Thn dpn bg dpt no 1 pulak tau



~Redeem Survey Lagiiiiii~

Image
Alhamdulillah...skrg ni dh ada mood nk kembali aktif menjawab survey lg. Tapi berbaloi la kan. Sbb just spend msa jwb survey yg d hntr ke email kita, kumpul point, blh redeem mata dgn voucher yg kita nak. Skrg target nk redeem point dptkn voucher giant je. Jadi blh shopping free d Giant. 
Latest redeem 4000 point. So dapat la 4 x RM 10 voucher Giant. Ok la pe. Ada voucher KFC, Pizza Hut, Petronas. Tp rasanya voucher Giant yg berbaloi sbb blh guna bli brg dapur.
Tq to AIP Survey. Surat dr AIP Survey Voucher Giant
Lepas ni rajin2 lagi ye jwb survey...

~Leisure Time~

Image
Semalam adalah hari bapa. memang dah set kat hp buat alarm sbb nk msg abah. Kunun...set kat hp kul 9 pg, kul 8 dh msg abah wish happy fathers day.
Aktiviti hari ni adalah berkelah. Lma dah xg bkelah. Last g dgn mama abah & adik dkt Tapah time tu nyah bru kawen rsanya. Time ni g dgn mak mentua & ipar2 lak.
Mmula plan nk g Kuala Selangor. Best tu, dh lma xmandi laut. Last2 g Ulu Yam je. Dekat ckit. Seronok la anak itik tu. Siap pakaikan bju swimming dia dr rumah. Sampai2 je trus dia trun mand. Sruh mkn pn susah. Tapi mmg best tpt tu. Airnya sejuk, tptnya luas, air pn bersih. 
Meh layan gambar2 yg sempat di ambil. Tak blh tahan, air sungai tu ajak berendam.
Tok Petapa..tengah zikit kot :) Abah kena buli.... Budak ni kna mkn bsuap. Kalu x, xmkn la jwbnya Depan..mak mentua dgn kak niza. Tdung merah, Amirah (anak kak Niza). Blkg- Biras dgn kak Umi Abah membalas dendam Budak yg dh kesejukan tp still xnk naik

Seronokkkkk sgt

~Happy Birthday My Love~

Image
14-Jun lepas adalah birthday my Papa Bear. Seminggu lps birthday my baby. So sambutan utk Papa Bear buat kat rumah kami je antara kami bertiga je. Kek pun beli yg kcik je tp xhbs2 lg sbb yg mknnya sorang je pn. 
Biasa la time nak tiup lilin, yg eksitednya mesti la baby bearnya. 
Jon layan gambar2   Mango Kekbli dkt Kings. Mood nk buat kek ke laut. G pn dh ada member kad. Murah cikit. Tp kek ni terlalu manis.
Betulkan...baby bearnya yg eksited nk tiup lilin. Hahaha...krim kek kna dagu looooo Abah ni xreti ptg kek ke? Aummmmm....lmbatnya la nk msuk mulut
Have a nice weekend

~Cikgu Pencen~

Image
Assalamualaikum... Dah 2.30 petang. Nasib baik la redup skrang ni. 
Nak cerita la. Dah lama xbalik kg. So minggu lps balik kg sbb nk sambut besday Qabil. Tapi bukan nak cerita psl Qabil. Nak cerita pasal abah. 
Abah sekarang dh jadi cikgu pencen. Dh stahun stgh dh abah pencen. Dlm dok sibuk2 kenas vacum rumah dgn mama, nmpak la org dok tbongkok2 sidai baju...tgk2..laaaa abah aku rupanya. Rupanya tu la rutin abah sejak jadi cikgu pencen ni.
Comey la plak tgk abah dok ralit sidai baju tu. Dah lma xtgk abah buat keje2 cmtu.
Suwit sgt :)  Tbongkok2 abah sidai. Smua kene perfect Tengok..kemas je abah sidai baju
LOVE U..ABAH

~Qabil Surprise Birthday Party~

Image
Salam Isnin yang kelam kabut semua.
Ni nak cerita pasal sambutan besday Qabil. Kami balik kg Khamis. Plan nak buat Jumaat. So sampai rmah mak, Qabil nak tido situ. So tinggalkam dia ctu, kami g rmah mama sbb snang nk buat preparation. Nak tau x...bila g amek Qabil dkt rmah mak utk surprisekan dia, rupanya dia nangis sbb pk mama dgn abah x ingt pun besday dia. Cian anakku. Sampai rmah mama, dia tgk rmai orang bru la dia senyum bila bwk dia ke tempat kek. Menjadi gak surprise.
Jemputan xde la rmai. Just sdara mara & jirang 2 terdekat je. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar wp penghujung majlis hujan turun dengan lebat. Lega...dah selesai. Permintaan ditunaikan

~Happy Birthday My Little Boy~

Image
Alhamdulillah..syukur kpd Allah krn dikurniakan seorang cahaya mata yang menyeri kehidupan kami. Muhammad Qabillah Ulwan bin Khairul Anuar Qabillah adalah nama yg diberikan oleh arwah abah (suami cik abg) & Ulwan adalah pilihanku.
Hari ni genap 5 tahun usia anak mama. Dah besar dah. Makin bijak, makin keletah, makin banyak ckp, makin banyak idea, makin banyak permintaan (kecuali adik mmg dia anti btl) & makin banyak memeningkan kepala mama & abah.
Tahun ni Qabil request nak surprise berthday party di adakan untuk dia. Ni semua gara2 pengaruh Upin Ipin la ni. Jadi bersungguh2 mama & abah plan utk buat birthday party utk gembirakan hati Qabil. Mama harap Qabil juga akan sentiasa gembirakan hati mama & abah. Mama & abah harap semua plan kami berjalan dgn lancar & semua orang akan gembira.
Qabil, mama syg Qabil sangat2 wp kdg2 Qabil buat mama marah, buat mama geram, buat mama rsa xmo ckp dgn Qabil. Tp semua tu skejap sj kan. Mcm mama sll ckp, Qabil sorang je a…

~Mee Bandung Mak Mentua~

Image
Cik abang merupakan peminat mee bandung mama. Dia memang xmkn mi bandung kat KL ni sbb xkena dgn citarasa dia. Mi bandung hanya jadi santapan kami kalu balik Perak tp hanya mkn di kedai my mum. tu pn kalu my mum yg masak bru btl kna selera dia. Kalu org lain, t msti la kua dr kedia dia akan komen. Jadi, berkobar2 la mintak resepi mi bandung mama ku yg sedap tu. 
Rahsia utama adalah ibu sambal utk buat kuah mi. Ibu sambal ni kena masak sampai betul2 masak, sampai naik minyak dalam 3-4jam. Lamanya nak buat. Haaa...dah nk sedap di tekak, kena la usaha lebih kan. Ibu sambal ni boleh buat dulu banyak2 & simpan dlm peti es. Blh gak guna utk masak mee/mihun/kue teow goreng. Jadi hari ahad yg ceria, si menantu ni punya la pulun masak ibu sambal ni. Aku ? tukang tengok & rasa je ibu sambal tu. ye la, kite dh bagi resepi kan.
Semalam, balik keje rupanya dia g Pasaraya Segi beli brg utk buat Mee Bandung. Semangat la laki aku ni. Dia la dok masak sambil tanya brapa byk nk ltk ibu sambal …