Posts

Showing posts from 2012

~AKU~

Image

~Muqri Haris Mohd Sharil~

Image
Alhamdulillah.. Lahir lagi seorang pewaris keluarga Sharil-Zuris. Muqri (Ahli Ibadat) Haris (Pengawal/Pelindung) ie Muqri Haris :) Welcome baby... Comey sgt mama tgk gamba yg Acu hntr.Xsabar mama nak jumpa Muqri.

Tara.... Inilah Muqri Haris Macam anak cina. Ingtkan tetukar. Tp dah nyah kata dia sorang je bsalin semalam. So memang xtukar la.  Just kidding. Mama sj nak usik2 je.
Semoga Muqri membesar menjadi anak yg soleh, sehat & mengembirakan semua seindah namamu :)

~Kek Minyak Kukus~

Image
Sekarang ni anak teruna tu pantang je mama di cuti. tiap2 minggu nak buat kek. lepas tu mensti buat ikut resepi yang dia pilih pulak tu. X boleh buat resepi lain. Dan resepi pihilan dia mestilah yang berwarna warni. Ni baru anak teruna. Jangan t dapat anak dara langsung xmau ke dapur dah la. 
Makanya resepi yang dipilih minggu ini untuk minum petang adalah KEK MINYAK KUKUS dari fb Mklong Tipah. Kek ni memang sedap. Agak moist sebab dia kukus. Wangi je masa kukus tu. Pemilihan warna adalah dipilih oleh chef kecilku. Macam kaler ais krim paddle pop pulak
Kek Kukus Minyak @fb Mklong Tipah
Bahan2:- 5 bj telur 1 st ovellate 1/2 cwn gula 3/4 cwn susu pekat (asal 1 cwn) 2 1/2 cwn tepung naik sendiri 1 cwn minyak (nak sedap pakai la minyak yg mahal, sy pki minyak Saji je. tu pn mak mentua kata sdap mcm kek dia pernah balaja dulumasa di muda2) Warna pilihan - biru, oren, pink & purple

Cara membuatnya :-
Panaskan kukusan. Loyang di sapu butter & ditabur sedikit tepung utk elak melekat. 1. Pukul telu…

~Hepi 55th Besday to My Beloved MAMA~

Image
Tahun ni umur mama genap 55thn pd 28-11-2012.  Tak sangka sbb mama awet muda. Opah maintain la kan. Sambutan tahun ni secara sederhana sbb xcukup sorang anak, sorang menantu & sorang cucu.  Sambutan besday mama tahun ni di sambut di Sajian Mak Su..sure la kan..besday tokey dia. 
Love U, MAMA.  Semoga mama sentiasa sehat, gembira & ceria. Kek Icing Purple - Kek Ais Krim Keladi sponsored by EE Kek Icing Pink -  Strawberi Velvet Cake handmade by me & Qabil (xcukup lg 1 cucu xde)

~My 1st PAVLOVA~

Image
Akhirnya jadi jugak pavlovaku. Dok tengok nyah buat.  Tapi dok bertanguh je dgn alasan xde sapa nak makan. Mmg xde sapa nak makan. Lelaki2 kat rumah tu perut 'Hang Tu Ah'. mesti nak mkn nasik punya.
Last2 tengok MasterChef 2. Semangat balik nak buat. So try je la buat sikit. Sikit pun jenuh nak menghabiskan. Buat kecik2 dapat la ni 5 bijik. Niat buat sbb nak menghabiskan stoberi yg tgolek 3 box dlm peti es &kiwi ada 2 box. Kalu xdi buat sesuatu memang xmakan la buah tu.
Maka, dengan azam, maka jadi la .....
Tada......
 Maka ini lah kejadiannya.Nasib baik jadi. Nasib baik ada piping bag. Boleh buat kecik2.
Tapi xblh mkn slalu sbb manis.

Ni pulak yg dah dimakan cikit. mmg best. rangup diluar. Lembut di dalam
Kat bawah ni resepi dia :- Pavlova Bhn :- 2bj putih telur
½ cwn gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
½ sudu teh cuka
Hiasan :- Whipping cream dipukul kental & potongan buah yg masam.
Cara:-
1. Panaskan oven.
2. Pukul putih telur hingga berbuih.
3. Masukkan gula sedikit de…

~Puding Karamel~

Image
Sebelum ni xpernah buat puding karamel. Tapi hb dok sebut sedap. xtrasa pun nk try mkn wp hb ada pernah beli. Tapi  semua yg dia beli semuanya dia kata xmemenuhi citarasa dia. Dia kata xlembut la. X smooth la. Dia nak yg smooth & lembut mcm tau fu fah. So masa balik raya haji tu mu sis ada la buat. Bg la dia rasa. Tanya dia ok ke? So dia kata ok, Tapi dia nak yg licin. So mintak la resepi dkt adik. Senang je buat dia rupanya. Balik kl gigih la search resepi. Akhirnya balik keje hari jumaat lepas dengan semangat berkobar2, sambil masak, buat karamel dia dulu. So jadi la sepetri kejadian di bawah.
Ok x? plating ala2 Masterchef :) Esoknya bangun pagi msa msk breakfast, gigih kuakan dari loyang. Nk hidang dkt Cik Abg. Teruja sangat nak tau respond dia. So bg dia mkn & tunggu komen dia. Alhamdulillah. Komen yg sangat positif. Senyum seharian sampai ke telingan. Dia kata so dia dh jumpa puding karamel yg menepati citarasa dia. Xmanis sngat, xtrasa sgt telur, lembut & licin mcm …

~Mandi Sungai~

Image

~Hepi besday to my LOVE~

Image
Hari ni, 14/6 adalah ulang tahun kelahiran my Hubby. Kek ni share dgn Achmad sbb ABG xsuka kek. Tp kek ni ok la sbb ABG pilih sniri. Kek Ais krim keladi. So ABG makan la kek ni sbb ABG pn suka ais krim.
Happy Birthday to MY LOVE Wish all your dreams come true. LOVE U SO MUCH

~Hepi Besday to My Lil Son~

Image
Semua gambar atas ni adalah gambar Qabil masa dalam pantang. Qabil memang suka buat macam2 aksi bila depan kamera. Qabil lahir pada 5.6.2008 hari khamis jam 4ptg lebih secara pembedahan sebab pintu xtbuka & Qabil hampir lemas sbb air ketuban dh dipecahkan lama. Qabil memang kua t menyusu badan. masa lahir Qabil kecik je dlm 2.3kg ke 3.2kg ek? Mama lupa. Masa lahir Qabil kena jaundis. 3 hari mama ddk hosp. Doc nak tahan Qabil lg lama, tapi abah btegas nak bawak Qabil balik. Last2 doc bagi. Tiap2 pagi abah akan bawak Qabil keluar berjemur utk kna cahaya matahari bg cepat baik. Opah misah pulak datang bawakan susu ambing yg tok wan cari. Opah anum lak sibuk jaga mama dgn Qabil dkt rumah kita. Masa Qabil mula lahir abah sll xnak g mana2 sbb xblh bjauhan dr Qabil. Abah suka pgl Achmad. Tp mama suka panggil Ulwan time tu. Lps tu Qabil dah pandai ckp, Qabil bahasakn diri Mamat. Skrg dh skolah, jadi Qabil. Qabil mmg bijak. Qabil xmerangkak. dr menyulur trus bangun bjalan. Qabil blh bjalan…

~Cara Nak Ajar Anak Tidur Asing~

Sekarang ni Achmad dah besa. Dah nak 4 tahun. Rasanya dah ok untuk dia tidur sendiri. Tapi masalahnya macamana nak bagi dia berani? Macam2 cara pujuk dia tidur sendiri. Sampaikan abah dia ubah pc masuk bilik dia, angkut mainan2, patung kucing (COMOT) & BEAR bawak sekali.
Selalunya abah dia yang akan tidokan dia sampai dia lena. Bila dia dah lena, baru abah dia masuk ke bilik kami. Tapi kadang2 abah dia tlena sekali dia. So mama tido la sorang2. Mama ni bukan blh tido sorang2. Mula la xlena tido.
Tapi selalunya bila achmad jaga, kalu dia tengok xde sapa tido dengan dia, dia akan masuk balik tido dlm bilik kami. Macam pagi td, dia jaga kul 5.45pg masuk balik kami sbb xde orang nak garu dia tido balik. Memang tabiat dia sejak proses bcerai susu badan ni, nak tido kena garu. Abah dia la yg ngaja. So...abah dia la yg garu. Mama malas nak garu2 ni. Mama selau tepuk or peluk. Kalu dgn mama, mesti dia nak peluk. Kalu sejuk pn dia xnk selimut, himpit la mama, masuk la celah ketiak mama. L…

~Ulangkaji~

Latihan ulangkaji membaca bersama2

~Qabil Exam~

Image
Start hari ni sampai hari Khamis Qabil akan exam. Agaknya mcm ni la yg mama rasa masa aku exam dulu2 ek? Mak yg rasa nervous lebih. Agaknya macamana la ek budak2 4 tahun exam. Soalan dia mcmana? Macamana budak2 nak jawab. Sdgkan kalu tnya dekat teacher dia ada gak budak yg abc, 1 2 3 pn xkenal lg. Ini kan nak menulis, nak jawab exam. Harap2 Qabil dapat jawab semua soalan dengan baik. Teacher dia kata mcm kelas biasa je tulis2 abc, 123. Kalau tanya Qabil, apa yg Qabil nak exam, msti dia ckp, "ntah la. Qabil pn xtau exam tu apa." Normal la ka. budak2 besa tu.
Hai..bedebar la plak hati ni.
Qabil, jawab elok2 k. bagi dapat no 1.

~Gaya & nama ULTRAMAN~

Image
Dia memang suka beraksi. Suruh je buat apa2 pose. Sambil makan pun ada je macam2 gaya. Ni gaya ultraman. Macam2 nama ultraman yg dia hafal. Sampai mama dengan abah pun kena hafal. Antara nama ultarman yang mama ingat : ULTRAMAN :- a) GAIA b) MEBIUS c) TARO d) ZERO e) ZERTH d) ACE e) DYNA f) TIGA g) ULTRA SEVEN h) ZOFFY i) JACK j) COSMOS k) JACK l) MAX
Kalau abah lak, ULTRAMAN KING la jawabnya..

~SI CILIK PILIHAN MAK DARA~

Image
Si kecil saya adalah Muhammad Qabillah Ulwan b Khairul Anuar @ Qabil / Mamat. Berusia 4 tahun. Suka bergaya seperti orang dewasa & mengaku dialah paling hensem di dunia. Tak ada orang lain yang boleh lebih handsome dari dia termasuk abahnya. 
Gambar ini di ambil di Lapangan Terbang Kota Kinabalu sempena percutian keluarga. Tanpa rasa malu, dia telah membuat Konsert di Airport terseut. Habis semua lagu yang dipelajari di tadika telah dinyanyikan.
Mama saja je nak join Mak Dara ni. Selalu dok jd silent reader je.

~Gambar berdua~

Image
Kami hanya ada beberapa keping gambar berdua. Ini adalah di anataranya

*Kesian Qabil*

Image
Khusyuk tengok Boboi Boy
Tada...ni pemadam
Haaa..tengok la mata saya.
Cian Qabil. Qabil sakit mata. Qabil x boleh pegi skolah. Qabil boleh pegi ofis abah dengan mama je.

~Cakap Berdentum~

Image
Ha.... ni entry hangin
Hangin dgn sapa? hangin dgn budak ni

Eh clap..ni bkn budak ni. dh mak budak.
hangin dgn budak bawah ni.
Ni la budak yg bikin orang hangin.
Dekat rumah ckp punya la berdentam dentum.
Masuk acara tu la, ni la utk hari sukan,
Tapi...
Sampai kat skolah, menangis.
Xnak masuk. Nak melekat je dgn mama & abah.

Last2 mama dia kna bratur belakang dia sepanjang masa.
Lps ni mama register jd cikgu skolah Qabil la.
Eeeeee...geram betul.

~Qabil DEMAM~

Image
Qabil ni langsung xblh terlebih expose pd panas mesti demam. Bru bln lps demam. ni demam lg. Tu la akibatnya terlalu aktif tp kurang minum air. Nak suruh minum air punya la jenuh wp air yang ada perisa.

Lain kali kena minum air byk2 ye sayang.

~Kek Epal Hijau~

Image
Malam yang hening. Hening la sangat. Baru kul 8.30. Semua orang lain pakat dah tido. Gaya macam la rmai sangat dalam rumah tu. Ada pun 3 org je. jadi, tengok dalam peti es ada la epal hijau yg dh nak kecut sebab masam, jadi baiklah dijadikan kek.
Pemandangan dari atas kek sebelum di potong.
Ni nak tunjuk la sepotong sebelum nak di ngap. best mkn panas. Terasa masam epal + yougurt & manis susu pekat. Lembut je.
Resepi kek ni tak ingat ambil dari blog sapa. Sebab tak ikut sangat resepi.

Bahan-bahan :-

1 biji epal hijau yg dipotong dadu beserta kulitnya(bijik buang ek)
1/2 cwn marjerin cair
1/2 cwn susu pekat manis (nak pakai gula halus pun boleh. Ni kes xdak gula halus, malas nak blander gula biasa)
2 biji telur gred A
1 cwn tepung naik sendiri
1/2 sk ovellate
2 sb susu segar/susu cair
1/2 bekas yougurt plain Nestle (apa2 jenama pun blh)
Pewarna hijau
Apa2 hiasan

Cara-cara :-
1. Panaskan oven (sy pkai microwave suhu 185, 10 menet)
2. Sapukan loyang 5inci bulat dgn marjerin & t…

*Selamat Sudah Alang & Shira*

Image
Selamat sudah majlis alang & Shira.Alhamdulillah..semuanya berjalan dengan lancar. Makanan mencukupi. Hujan pun turun sbaik sahaja semua tetamu beransur.

Semoga semuanya berjalan dengan lancar selepas ni. Sekarang xmo letak gamba kawen. Dh banyak tengok. Kita letak gambar lain pulok.
Letok gambo bunga telur. Asyik gamba pengantin atas pelamin jek. Cian kat bunga telur ni. Bunga telur sponsor by me.
Ni pengantin tengah bukak hadiah. Abaikan la kepala budak Aus tu. Dia dok aim nak terkam je.Kenapa la xde hadiah botol susu ek? Senang prepare awal2.

Anyway...Semalat berbahagia buat adikku tersayang.

*Apam Dot2 @ Apam Cumel*

Image
Ladybug tengah cari bunga Tersenyum apam ni suruh mkn dia.

Gigih mencorak apam dot-dot. Al-maklum la tangan keras. Xkreative langsung.
Tapi alhamdulillah. Jadi gak apam ni. Sedap. Boleh tahan duduk lua sampai 4 hari. maklum la kat rumah xdak sapa yg suka kue2 manis ni. Sniri je mkn sorang. Nasib baik bukat setengah adunan je. Lain kali boleh buat lagi.

~Qabil Refrite ???~

Sekarang ni tiap2 hari Qabil g sekolah kena pakai kasut.
Sebabnya Qabil ada practise utk sukan bulan 4 t.

Balik sekolah Qabil bagi tau mama Qabil practise REFRITE.
Mama pun pun pening dok pk apa yg Qabil belatih?
Apa maksud refrite tu?
Jadi mama pun suruh la tunjuk apa yg Qabil berlatih.
So Qabil pun tunjuk la kawad kaki.
Owh...mama kata tu bukan refrite.
Qabil kata...bukan la mama..ni bukan kawad ni REFRITE.
Sambil dok pk apa benda refrite ni sambil la dok suap Qabil makan nasik.

Habis la Qabil makan sambil layan cite WuKong d 8tv.
So dia dh kenyang tanya lagi sekali.
Apa benda reftite tu?
Marah betul dia bila kena ulang lagi.
Qabil pun bangun la dr kerusi.
Buat la kawad sambil hayun tangan

Bling...mama dah dapat!!!!!!
Rupanya refrite tu maksudnya LEFT RIGHT.
Hadoyai.
Punya la pening dok pk apa la maksud dia.
Mesti dia xperasan teacher dia sebut LEFT RIGHT. Apa yg dia denga, tu la dia sebut.
Sabo je la.

~DemaM~

Saya demam
Saya demam
Saya demam

Demam saya

Demam..g la jauh2
Xsuka okey

~Anak Permata Berharga~

Image
Entry ini adalah copy ayat-ayat ini dari blog Redmummy. Berikutan kembalinya adik Faris Nur Danieal yg saya ikuti kisahnya d blog Mazidul & Redmummy. Kadang2 kita lupa & alpha (termasuk diri saya). Al-Fatihah buat Arwah adik Faris Nur Iman yg telah kembali kpd Penciptanya pada 23hb Febuari 2012 ( 1 Rabiulakhir ).
1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malamm.. mengantuk.. etc… That might be the last night that he/she does that.

2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu, kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.

3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang… That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.

4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.

5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang… That might be t…

~Menari~

Image
Budak ni memang suka buat aksi bila lepas mandi. Nak ajak pakai baju mesti buat pelbagai aksi dulu. Ni aksi menari. Menari ikut suka dia la.
Tangan dok pegang towel takut terburai.

Ha....terburai dah. Tarian gelek towel. Nasib baik masih boleh di cover. Nampak la badan yang timbul rangka. Kurus betul. Metabolisma tinggi. Makan je terus buang. Bila nak ladi lemak ntah la.






~Kuih Lapis Warisan Bonda~

Image
Kuih Lapis resepi Mama. Dah lama giler xbuat kue ni. Sejak kawen ni la 1st time buat kue ni. Sbbnya hb dgn Achmad xsuka kue manis2 ni. Tapi dh terasa sgt nak mkn, buat jugak. Alhamdulillah skill masih ada.

Dulu belajar buat kuih ni sbb mama menega. Di sebabkan anaknya ni tangan xkuat nak uli doh karipap dgn donut, jadi mama turunkan resepi kuih2 yg kukus ni je la. Resepi ni sangat senang & sedap.

Mari usha resepi Kuih lapis yang mama bagi ni.

Bahan-bahan:-
1 biji kelapa
6 cawan air untuk buat santan
2 cwn gula (tapi sy guna 1 1/2 je sbb rsa dh cukup manis)
3 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
1 sk garam
Pewarna ikut suka (tapi rasanya kuih lapis xde kaler merah mcm kureng serinya)

Cara2:-
1. Sediakan santan menggunakan 1 biji kelapa & 6 cawan air
2. Ayakkan tepung beras + gandum. Masukkan gula + garam.
3. Tuangkan santan sedikit demi sedikit. Kacau sampai hilang berketul2. Cara senang, blander je semua.
4. Kemudian, bahagikan kepada warna yg disukai.
5. Sebelum tu, panas…