~Akhirnya...Semperit kuuuu~

Alhamdulillah, cuti hujung minggu 2 hari dapat juga siapkan 2 jenis biskut. Biskut kedua adalah Semperit Susu. Semperit memang sedap. Tapi resepi yg saya guna ni semperit dia rapuh & xguna telur. Resepi dari kawan group masakan dalam FB. Tgk org buat teringin, so beranikan diri buat sbb bhn dia simple je. Alhamdulillah akhirnya berjaya.

Putih suci murni warnanya. Saja tak nak kalerkan

Memang sedap semperit ni. Rapuh & tak manis sangat. Best minum dgn teh o tawar.

Sebenarnya ada eksiden yg melucukan masa bakar biskut ni. Masa bakar biskut, sy pun sidai baju. Ttiba hero kecil dtg jerit...
"Mama, kue kita cair" 
Alahai...tengok mmg dia cair. So penyelesaiannya saya tambahkan tepung jagung lagi 1/2 cwn sbb resepi asal 2 cwn je. Alhamdulillah akhirnya menjadi

Jom layan resepi dia.

Semperit Susu
Resepi asal Ibu Zai FB

Bahan :-
125g butter
1/2 cwn susu pekat manis
2 1/2 cwn tepung jagung

Cara :-
1. Kacaukan susu dgn butter yg telah dilembutkan hingga sebati. Kacau dengan wisk je
2. Masukkan t. jagung sedikit demi sedikit hingga agak2 ok utk ditekan. Jgn lembik sgt sbb t masa bakar dia akan jadi mencari, penyet terus.
3. Bakar suhu 150 darjah selama 20 minit/ hingga masak
4. Sejukkan sebelum disimpan dlm bekas kedap udara

Nanti nak buat lagi. Ikut resepi di atas hanya dapat 1 balang je. Tak cukup ni. Huh...tamak haloba

 

Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~