~Apam Pelangi~

Assalamualaikum
Salam hari yang mulia. Dah lama tak update pasal masakan kan. Lately kemalasan amatlah melanda ditambah pulak air kena catu, jadi mood nak memasak pun ke laut la. 

Minggu lepas merajinkan diri buat Apam Pelangi sebab terasa nak makan & rasa dah lama tak buat kuih. Makan pun takat sorang makan. lebihnya bwk ke ofis jadi bekal makan sambil buat keje la kan. Ok la tu. Jimat cikit belanja.

Apam pelangi..sedap sebab seakan2 kek & seri ayu. Kali ni buat pakai susu cair sebab xde santan dkt rumah. Jaga kesihatan la sama kan.

Apam Pelangi yg xmcm pelangi pun

Resepi yang di ubahsuai dari asal

Apam Pelangi Bhn :- 2 cwn t. gandum 1 sk baking powder
1 cwn susu cair
3/4 cwn gula
2 bj telur
1sk esen vanila
1 sk ovellate
1/3 sk garam

Cara :-
1. Panaskan kukusan. Sapukan loyang dgn sdikit minyak
2. Ayakkan tepung dgn b.powder
3. Pukulkan gula, ovellate, telur & garam hingga kembang
4. Masukkan susu cair & tepung. Pukul hingga sebati
5. Bahagikan kpd beberapa warna yg disukai
6. Sudukan ke bahagian tengah2 loyang
7. Kukuskan hingga masak dgn api perlahan utk elakkan apam pecah
8. Sejukkan & potong

Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~