~ Kuih Lapis Tradisi ~
Kuih Lapis Tradisi
Bahan :-
6 cawan santan
3 cawan tepung beras
1 senduk nasi tepung gandum
1 1/2 cawan gula
1 sk garam
Sirap ros utk warna merah
Cara :-
- Panaskan kukusan & loyang disapu minyak
- Campurkan semua bahan kecuali sirap ros
- Sebatikan supaya gula larut & tepung tidak berketul
- Tapiskan adunan
- Bahagikan kpd 2 bahagian. 1 bahagian diwarnakan dgn sirap ros
- Tuangkan 1 1/2 cwn aduan putih ke dlm loyang. Kukus api sederhana selama 10 minit atau nampak bahagian atas dah berkilat, boleh masuk adunan merah 1 1/2 cwn di atasnya. Kukus 10 minit seperti yg putih
- Ulang sehingga adunan habis. Lapisan last kukus dlm 20 minit or sehingga masak
- Sejukkan sebelum di potong
- Potong dgn pisau plastik spy potongan cantik & tak melekat di pisau
Assalamualaikum...haaaa kali ni kita bagi terus resepi.
Comments