~Apam~

Dah lama xmakan apam buatan sendiri. Semalam balik keje, lepas masak, makan, gigih membancuh apam ni sbb terasa sangat nak makan. Sebanarnya guna resepi Apam Puteri Ayu, tapi acuan xde, dh la apam yang xberapa ayu. konon nak la belaja melukis2, tapi confirm tangan keras. Xde seni langsung, mcm yg mama slalu cakap.

Ni adunan sebelum masak. Punya la cari paper cup yg kecik tp xjumpa. Jumpa yg besa, tu yg kena masuk dlm bkas kecik2 ni sbb acuan yg besa xde.
Ni yg dh masak. Awat la gmba ni blur? Hp ni la, smbil msk gatai nk amek gamba lak. Dh melekat mcm2 dh kat hp tu. Rasanya cantik lagi msa sbelum masak. Hahaha..puji diri sniri. dah xdak org nak puji

Ni assistant yg paling rajin tiap kali mama dia masak.

Punya la semangat dia kacau adunan gula + telor. Dera dia jap sbb sebok sgt nk tolong. Mama dia dh penat sbb mixer xde.(xpe, t blik kg, kita songlap yg opah punya. opah bukan guna pn)

Ha...laju lg.Kacau 1 arah je ye syg. kang t xkembang lak apam mama



~Apam Ayu~


Bahan2 (blh dapat 40 ketul papercup besar):-


3 cwn t.gandum

2 biji telur

2 cwn santan

1 sk baking powder

2 cwn gula

1 paket eno

Pewarna yg disukai


Cara2 :-


1. Ayak tepung dengan baking powder & ketepikan.

2. Pukul gula dengan telur smpai kembang.

3. Masukkan santan, pukul sebati.

4. Masukkan tepung yg telah di ayak sedikit demi sedikit hingga habis. Kacau sampai sebati.

5. Masukkan eno. Pukul hingga naik buih tanda eno dh bertindak untuk kembangkan adunan.

6. Boleh isikan dalam paper cup, buat la ikut kreativiti sendiri.

7. Kukuskan (lupa, kena panaskan air kukusan dlu sblm kukus)hingga masak. Agak2 dalam 10 menet.


**Kalau suka, boleh letak inti dalam apam ni. Saya letak choki2 sbb assistant tu suka mkn choki2. Tapi lupa nak amek gamba yg tunjukkan isi dalam apam tu.















Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~