~My 1st PAVLOVA~

Akhirnya jadi jugak pavlovaku. Dok tengok nyah buat.  Tapi dok bertanguh je dgn alasan xde sapa nak makan. Mmg xde sapa nak makan. Lelaki2 kat rumah tu perut 'Hang Tu Ah'. mesti nak mkn nasik punya.

Last2 tengok MasterChef 2. Semangat balik nak buat. So try je la buat sikit. Sikit pun jenuh nak menghabiskan. Buat kecik2 dapat la ni 5 bijik. Niat buat sbb nak menghabiskan stoberi yg tgolek 3 box dlm peti es &kiwi ada 2 box. Kalu xdi buat sesuatu memang xmakan la buah tu.

Maka, dengan azam, maka jadi la .....

Tada......
 Maka ini lah kejadiannya.Nasib baik jadi. Nasib baik ada piping bag. Boleh buat kecik2.
Tapi xblh mkn slalu sbb manis.

Ni pulak yg dah dimakan cikit. mmg best. rangup diluar. Lembut di dalam

Kat bawah ni resepi dia :-
 
Pavlova
Bhn :-
2bj putih telur
½ cwn gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
½ sudu teh cuka
Hiasan :- Whipping cream dipukul kental & potongan buah yg masam.

Cara:-
1. Panaskan oven.
2. Pukul putih telur hingga berbuih.
3. Masukkan gula sedikit demi sedikit.
4. Masukkan tepung jagung.
5. Pukul hingga bertanduk ie hingga pekat.
Kalau angkat pemukul tu, adunan tu x menitik. Kalu nk tbalikkan mangkuk adunan pn blh, tp xsmpai hati lak. Buat kang t melimpah naya je. Kalu dah ok, stopkan mixer
6. Masukkan cuka. Kacau dgn spatula supaya cuka sebati.
7. Bentukkan atas baking paper.
8. Bakar 15 minit pertama suhu 150 darjah & 45minit seterusnya suhu 140 darjah (hingga masak/keperangan).
9. Dah masak, biarkan seketika dlm oven. Buka pintu oven sedikit.
10. Dah sejuk hiaskan dgn whipping cream & taburan buah.

Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~