~Kek Lapis Oreo & Pisang~
Hari sabtu adalah hari yang bizi. Semua nak buat hari sabtu. Anak bujang tu pun, hari sabtu la kalut je. Pantang mama ada dekat rumah, mesti nak buat kek. Jenuh nak pikir buat kek apa lagi. Dah la butter xdak. Jadi..akhirnya nampak la pisang berangan 3 bijik dok tgolek atas meja dh hitam kulit. Biskut oroe pulak dah masuk angin sebab si bujang ni dah makan krim, tinggal biskut terkontang kanting. Makanya lahirlah.......
~KEK LAPIS OREO & PISANG~
(hehehe...gatai2 tangan edit gamba)
Kek Lapis Oreo & Pisang
Bahan :
3 bj pisang berangan / 5 bj
pisang emas – dilenyek
10 keping biskut oroe – buang krim
& ramas kasar
¾ cwn gula
3bj telur
1 st ovellate
1 ¾ cwn tepung gandum
1 st soda bikarbonat
1 cwn minyak
Cara-cara:
1. Panaskan
oven, lengserkan loyang dengan marjerin & taburkan sedikit tepung supaya
kek tidak melekat.
2. Ayakkan
tepung bersama soda bikarbonat.
3. Blander
gula, telur & ovellate hingga kembang / putih.
4. Masukkan
minyak & blander sebati.
5. Tuangkan
ke dalam bekas tepung & kacau sebati.
6. Kemudian,
bahagikan kpd 2 bhgn. 1 dicampur biskut oreo & 1 lagi dicampur pisang.
7. Tuangkan
adunan oroe & ratakan.
8. Kemudian
tuangkan adunan pisang & ratakan.
9. Lapiskan
sehingga habis.
10. Bakar
suhu 170 darjah selama 40 minit / shingga masak
Boleh buat makan utk minum petang..
Selesai
Comments