~ Buah Rotan - Kue Tradisional ~

Assalamualaikum.

Lama tak update resepi kue raya. Kali ni kite cite pasal kue Buah Rotan. Tapi jangan tertipu tau. Selalu kalau sebut kue, dia lembut. Yang ni tak lembut. Dia rangup dan lemak-lemak manis. 

Buah rotan ni sedap. Sebab dia rangup. Ye la kan, bukan semua orang suka biskut moden ni. 

Bahan untuk buah rotan ni mudah sangat. Nak buat dia pum senang tapi renyah. Apa yang renyah nya? Renyah sebab nak kena gentel bulat-bulat, comey-comey. Kalu malas, buat la besaq gedabak. Tapi jangan komplen la tak masak dalam dia. Kena pulak goreng api sederhana sebab nak make sure dalam dia masak dan kaler dia cantik.

So, jom tengok resepi dia. Lepas tu boleh try buat.

Comey kan dia posing


 Resepi Buah rotan :-

1paket kecil t.pulut
4 bj telur
1cwn gula
1/2 cwn santan
Bijan RM 3
Cara :-
1. Blander gula + telur hga hancur
2. Masukkan ke dlm tepung
3. Kacau sambil masukkan santan hingga xmelekat di tgn
4. Bentukkan sebesar hjg jari kelinking
5. Golekkan ke dlm bijam
6. Goreng hingga ke kuningan
7. Sejukkan dan simpan dlm bekas

Boleh dah sambung kunyak kunyah kunyah sampai lenguh mulut....

Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~