~Lasagnia~

Tetiba tekak trasa nak western la pulak.
Lasagnia ni pernah makan skali je. Tu pn makan yg Dominos punya. So ingat2 lupa la rasa dia.
Tapi biasa la kan, tekak melayu..mesti nak rasa pedas punya.
Maka jadi la Lasagnia versi saya

Sos tu adalah idea me & papa bear
Sos merah -papa bear sbb dia yg teror masak spegeti
Sos putih tu, idea sniri la ek. Tengok org lain punya resepi sama, ubah dgn apa yg ada kat rumah.
Lagi pun..papa bear ni tringin nk mkn sbb dok siapkan job Ayamas dgn Chef Wan
Insya'allah akan on air kat TV 3 bln 4 ni la kot. Tapi xde la kua papa bear tu kat tv pn. kua nma je la tu pn last2 la sbb dia yg tukang editnya spy mnjadi sbuah rancangan tv.

Dah siap, rasa ok, tp lasagnia ni kna tgu sejuk dlu bru boleh potong. Kalu xsabar, memang barai la. lgsung dh xde rupa lapisan2 dia. Tapi lain kali nk buat bg lg pedas. Baru umph...Tak Italian langsung.
Hate...tekak melayu. nsb baik xbubuh belacan.

Haaaaaa..ni la lasagnia saya. Tak cukup merah sos merah dia. Nanti nak letak cili blander. Mau berasap

Jom layan resepi lasagnia..

Lasagnia
Lasagnia secukupnya (Saya rebus sikit lasagnia ni)

Sos Merah
Bawang besar – sy pakai bawang kuning sbb rsa dia manis
Cendawan butang – 1 tin – potong nipis
Bawang putih
Sos Spageti Preego – yg tradisional
Tomato
Oregano kering – sbb nak hilangkan rasa bwg putih. Kes xsuka bwg putih
Sos Cili
Cili padi – kalu nak pedas. Tekak melayu ye
Daging cincang – isi ayam pn boleh
Minyak untuk menumis
Gula & garam secukup rasa
Sedikit mayonis

1. Tumis bawang dengan sdikit minyak hingga kekuningan
2. Masukkan sos preego & sos tomato. Masak hingga mengelegak
3. Masukkan daging cincang & oregano. Masukkan sedikit air. Masak sampai daging tu masak
4. Masukkan mayonis, sos tomato & cendawan. Biarkan cendawan lembut sikit
5. Masukkan cili padi, garam & gula secukup rasa. Masak hingga kuah agak kering & ketepikan

Sos Putih
1 tin krim cendawan Kimball
Butter untuk menumis
Susu segar full krim
Cheese – sy pkai cheddar cheese yg keping tu

1. Panaskan butter. Masukkan susu & cendawan krim. Guna api kecik je
2. Dah mengelegak, masukkan cheese. Masak sampai cheese cair & pekat. Kalu nak masin lg boleh tambah garam.
3. Dah pekat, ketepikan

Mozarella cheese untuk tabur

- Susun lasagnia dlm loyang.
- Tuangkan sos merah supaya menutupi lasagnia
- Tuang sos putih ke atas sos merah
- Taburkan mozzarella cheese
- Lapiskan semua dgn lasagnia
- Ulang proses. Lasagnia ni seeloknya 4 lapis je
- Last skali lapisan atas adalah taburan mozzarella cheese. Boleh tabor banyak2 bg yg suka cheese.
- Baker dlm oven 180 darjah selama 40 minit / hingga masak. Tengok cheese atas tu dah garing, means dh masak sbb smua bhn dah dimasak dulu
- Sejukkan dulu sebelum di potong. Kalu potong panas2 nanti dia hancur.



Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~