~Roti John ye ke?~

Papa bear kata nak diet. Tak nak makan nasik mlm. Jadi buat kan la dia roti john. Tapi knapa nma roti john ek? John ke yg cipta roti ni? Taram je la. So buatkan roti John sbb hri tu dia kta sdap msa try buat. Buat mlm tpi xsempat nk amek gambar. Maka ada lebih bancuhan telur tu. Boleh la untuk dia bwk bekal g ofis. Cian lak kan t lapa. Lagi pun benda dh ada. Skejap je msaknya pun.

 Mesti pelik tengok roti john ni togel kan. Kite cite kat bawah.

Tapi ubah sikit dr yang sll kita beli kat kedai tu. Kedai tu dh siap masak baru letak sos dgn mayoniskan. Ni letak masa masak ie letak adunan telo dlm kuali...bg masak sikit..letak mayonis dgn sos bru tangkupkan roti. Papa bear yg bg idea ni sbb dia xsuka sos dgn mayonis meleleh2 time nak makan. Tu yg tomato je tergolek dlm tu. Timun xdak, tomato je la ye. Memang best idea dia.


Roti John
Bhn :-
1 labu bwg bsar – ptg dadu kecik
¼ biji capsicum – ptg dadu kecik
5 tgkai cili padi – hiris nipis
50g daging cincang - hancurkan
Daun sup & Daun bawang – ptg halus
Garam, Cili serbuk, oregano, pati ayam – secukupnya
2 bj telur
Bun Panjang
Sos & Mayonis
Tomato – hiris nipis

Cara:-
1. Campurkan semua bahan kecuali telur & roti.
2. Kacau semua bhn spy sbati.
3. Masukkan telur. Aduanan akn jd ala2 telur dadar. Kacau spy telur bcmpur dgn semua bhn.
4. Panaskan kuali dgn butter. Sudukan adunan ked lm kuali bentuk bun (guna api kecik tau)
5. Biarkan seketika, tuangkan sos & mayonis (mcm gambar di bawah. Tujuan spy sos & mayonis xmeleleh nanti). 

6. Tangkupkan roti atas adunan. Biarkan hingga agak kecoklatan. Boleh alih kalu nk roti garing, kalu xnak, blh angkat.
7. Letakkan hirisan tomato di tengah2 (timun xde, so tomato je la)
8. Boleh dimakan. Tak perlu letak sos & mayonis lg sbb masa masak dh letak. (kan xmeleleh)

Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~