~Anniversary dgn Homemade Chicken Chop~

Assalamualaikum

Kami kan baru je sambut anniversary yg ke 7. Tak ada la apa yang sepesel pun. Tak larat nak keluar. Jadi kami pasangan rajin memasak (kononnya), buat la Chicken chop utk sambut anniversary kami. Makan la kami bertiga seekor ayam tu tau buat. Potong 4 je ayam tu. Punya la tamak. Makan hingga tersandar kekenyangan. Buat sendiri memang puas. Kos baru sikit je. Cuma remeh sbb naik buang tulang ayam tu la. Jadi tugas siang ayam adalah tuang si suami & tugas isteri, buang tulang ayam sbb boleh buat sambil duduk.

Plating mesti cantik, Beria tau

Dah siap siang semua, isteri masih lagi tugas duduk, membedakkan ayam & sang suami tolong goreng. Tapi memang sedap sbb moist je ayam dalam serbuk roti tu. 

Dah siap kita makan....ada cerita kelakar tau. Akibat kena makan 1/4 dari seekor ayam seorang, Qabil sampai mengigau2 kekenyangan. Siap ckp "Mama, Qabil kenyang". Kesian budak tu.


Resepi Chicken Chop + Sos Lada Hitam

Chicken Chop
1 ekor ayam - potong 4 (buangkan leher & kepak)
Telur
Oregano kering
Herba thyme - cincang halus
Garam
Serbuk paprika
Serbuk roti
Minyak utk menggoreng

Cara :-
1. Ayam yg telah di potong 4, dibuang tulang
2. Oregano, thyme , garam secukup rasa, serbuk paprika sesuka pedas disatukan dalam telur. Pukul macam nak buat telur dadar
3. Celupkan ayam ke dalam telur
4. Keluarkan ayam dari telur & celupkan ke dalam serbuk roti. Salut ayam sepenuhnya
5. Gorengkan di dalam minyak panas hingga masak & ketepikan

Sos Lada Hitam
Demi galaze brown sos mix (beli je dekat pasaraya) - bancuh dulu dengan air biasa
Lada hitam tumbuk kasar - ikut suka pedas
Bawang kuning - dadukan
Bawang putih - cincang halus
Garam secukup rasa
Susu full krim
Minyak sedikit
 
Cara :-
1. Tumiskan bawang putih + bawang kuning hingga kekuningan
2. Masukkan brown sos yg dibancuh tadi. 
3. Masukkan lada hitam, garam & susu. 
4. Masak ikut kepekatan yg disukai. Kalu pekat sangat boleh tambah air
5. Masak hinggal mendidih & rasa la ek

**Kalu tak nak lada hitam, boleh tukar dgn cendawan. Guna cendawan butang pun sedap gak.
** Sos boleh buat banyak2 & simpan dlm tempat beku. Boleh tahan lama


Coslow
Kubis, carrot, - cincang or potong ikut suka kehalusannya
Bawang kuning - sikit je. ptg dadu halus  (kalu xsuka xpayah)
Mayonis
- campurkan semua sesuka hati

Hidangkan ikut suka hati




Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~