~ Coffee Caramel~

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Di harap kawan-kawan semua dalam keadaan sihat. Sekarang ni dah mula musim panas. Jadi, lebihkan minum air kosong untuk mengelakkan badan terhidrat dan kurang air.

Panas-panas lat lit lat lit ni memang best makan benda yang sejuk-sejuk. Nyaman je lalu dekat tekak. Ni semua gara-gara tengok Martin Yan dalm AFC buat Gula Melaka Cappucina Caramel. Hahaha....

Maka terhasil la Coffee Caramel. Malas nak pi ketuk gula melaka bagi hancur. Ada ketoi yang besaq je. Lepas tu tak de cappucino, ada kopi 3in1 je. Belasah je la yang tu. Janji tak letak Kopi Anggun Pesona Susuk Dara dah la. Kang jadi lain pulak bila bagi cik abang makan karamel ni.

Sedapnya la tengok. Jamu mata dulu.

Resepi ni menggunakan kaedah bakar secara 'water bath' sebab cik abang tak suka yang kukus. Yang kulus ada lubang-lubang dia cakap. Uang bakar ni tekstur dia licin. Bak kata Chef Gordon Ramsay "Smooth like baby butt". Jangan kecam kay. Jom kita belek resepi dia pulak.

Coffe Caramel
Bahan-bahan:-
Karamel 
1 cwn gula pasir
3/4 cwn air
Masak gula hingga larut & kecoklatan. Masukkan air perlahan-lahan (kalau takut terpercik, tutup api dulu masa masukkan air). Kemudian masak hingga gula larut dlm air & matikan api. Tapiskan & masukkan dlm loyang saiz 6 inci

Masukkan loyang yg berisi air panas saiz lebih besar dr loyang puding dlm oven. Air tu letak dlm 1/4 loyang. Panaskan oven suhu 180° selama 10 minit. Kemudian, sediakan bahan puding.

Puding
3bj telur saiz A
1 tin susu cair
2 paket serbuk kopi segera (sy guna kopiko)
1 penutup esen vanilla
3 sb gula pasir
Blender semua bahan. Sekejap je supaya sebati. Dalam 3 minit. Tapiskan & tuang ke dalam loyang yg ada karamel. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Cucuk dlm lidi, kalau dah tak melekat karamel, dah masak. Keluarkan dr oven , sejukkan di luar dulu sebelum masuk dlm peti ais. Selalunya sy biarkan semalaman dlm peti. Esoknnya boleh telangkupkan dlm pinggan & hidangkan.

Pergh....nikmat betul. Rasa yang manis secukupnya. "Just nice" bak kata omputeh.

Nah sepotong. Cukup la..tak boleh banyak-banyak. Nak banyak buat sendiri. Hahaha...gurau je.

Kepada pencinta kopi, anda boleh cuba resepi ni. Mesti tak menyesal.

Selamat mencuba...



Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~