~ Salted Egg Chilli Crab ~

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 
Musim hujan datang lagi....bermakna dah nak dekat cuti sekolah. Mana-mana mak budak sekarang tengah berperang dok membebel dekat anak suruh belajar sebab dah nak periksa akhir tahun. Selalunya periksa akhir tahun ni yang jadi penentu boleh naik pentas ambil hadiah ke tak. 

Ok...hari ni bukan nak cerita pasal anak periksa pun. Nak cerita pasal lauk yang dimasak semalam. Lama dah tak update resepi. Sekarang tuan tanah tengah dalam misi menguruskan badan. Jadi tak ada buat kek bagai sekarang ni. Mood pun kelaut semedang. 

Hujung minggu tadi tak de nafsu nak makan luar. Bosan dah. Jadi misi menyepahkan dapur. 

Si suami nak makan sup ekor....pegi ke Segi beli ekor lembu. Lepas tu pergi ke Aeonbig sebab nak beli seterika. Seterika rosak. Seterika spare jenis yang ringan, tak best. Buat guna untuk panaskan bunjut tuam pusat Qayyim masa besalin dulu. Jadi misi mencari seterika berat. 

Dah dapat seterika, pergi bahagian lain. Nampak pulak ketam. Dah beli ketam. Cakap dekat cik suami, tak mau ketam masak lemak sebab nak huat sup ekor ala siam tu. Jadi dia kata buat ketam telur masin. Haaaaa.....best ni. Beli la 3 ekor. Kami berdua je nak makan. Qabil dah tentu dah makan ayam je. So ayam goreng untuk Qabil. Qayyim, dah kenyang makan roti sosej mini 3 ketul, air kotak coklat 2 kotak.

Jadi...menu istimewa adalah
SALTED EGG CHILLI CRAB aka KETAM BERCILI TELUR MASIN. Nak cakap omputeh sangat konon. Senang sangat sebenarnya buat dia. Bahan pun memang sedia ada kat rumah.

Menggoda tak???

Salted Egg Chilli Crab @ Ketam Bercili Telur Masin

Bahan :-
3 ekor Ketam (hari ni guna ketam nipah. Tu yang lawa je)
Cili kering, bawang merah, bawang putih yang diblend (agak-agak tahap kepedasan & berapa banyak ketam)
2 batang serai diketuk
Minyak untuk menumis
Sos tiram
Sos cili (sikit je, nak bagi balance rasa sebab tak letak gula / ajinamoto)
Telur masin sebiji (kalau ketam banyak, tambah la ye)
Garam (kalau tak cukup masin. Tapi kita tak letak dah sebab rasa dah cukup masin)

Cara -cara :-
1. Bersihkan ketam
2. Tumis serai sampai kekuningan.
3. Masukkan bahan yang diblen. Tak boleh nak bagi sukatan cili dengan bawang sebab dekat rumah memang dah siap stok ni supaya mempercepatkan kerja memasak. Jadi, agak-agak je la. Tapi jangan banyak sangat sebab tak sedap kalau terlalu pedas. Nanti hilang manis ketam tu. Masak hingga pecah minyak.
4. Masukkan sos tiram dan sos cili, kacau sebati.
5. Masukkan ketam, gaul sebati ketam dengan bahan tumis, biarkan dalam 20 minit (kalau ketam besar tambah masa ye. Nanti tak masak pulak)
6. Masukkan telur masin. Kacau sebati sehingga telur menyalut semua ketam. Rasa dulu, kalau tak cukup masin, boleh tambah garam ke, sos ke. Ikut tekak sendiri.

Dah sebati semua, boleh tutup api dan hidangkan. Okey...dah boleh makan. 

Menu semalam
a) Ketam bercili telur masin
b) Ayam goreng
c) Sayur campur
d) Sup ekor ala Siam

Selamat menjamu selera.

Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~