~ Acar Rampai ~

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Diharapkan semua kawan-kawan di dalam keadaan sihat.

Cuti-cuti ni memang banyak jemputan kenduri. Dekat rumah pun macam-macam permintaan di tekak yang teringin nak makan makanan kenduri.

Satu hari tu, cik abang tiba-tiba cakap teringin nak makan sayur yang macam dekat kenduri. Tapi dia tak bagi tau sayur apa. Dia hanya cakap macam acar yang letak biji sawi, yang ada timun tu. Jadi, automatik si isteri teringatkan acar rampai. Ala....benda mudah je rupanya. Bahan pun ada. Boleh la buat.

Jadi tengahari tu, masak la acar rampai yang simple je. Makan dengan nasi putih sebab rumah ni kureng sikit nasi berperisa ni. Gu dengan ayam goreng je. Makan berdua je pun sebab Qabil dekat kampung.

Jom kita tengok bahan-bahan dia. Tapi tak ada sukatan tau sebab lauk-lauk ni sebenarnya bahan dia ikut selera dan kuantiti.

Acar Rampai
Bahan kisar:-

Cili kering
Bawang merah
Bawang putih

Bahan lain :-
Serbuk kari
Biji sawi
Cuka
Halia dihiris nipis
Halba campur
Tomato dipotong dadu
Minyak untuk menumis
Timun dipotong memanjang. Bahagian tengah dibuang
Lobak merah dipotong memanjang
Cili padi - tak perlu potong
Bawang putih - belah 2 jika besar
Bawang merah - dibelah 4, kalau besar belah 6
Gula perang - ikut suka tahap kemanisan
Garam - secukup rasa
Air - ikut suka tahap kepekatan kuah yang dikehendaki
Bijan

Cara membuatnya :-
1. Panaskan minyak. Tumiskan halia, biji sawi dan halba campur sehingga halia kekuningan.
2. Masukkan bahan kisar dan serbuk kari. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan tomato, gula perang dan lobak merah dan sedikit air mengikut kepekatan yang dikehendaki. Biarkan seketika hingga lobak sedikit lembut.
4. Masukkan bawang merah, bawang putih, cili padi dan garam secukupnya. Gaul sebatikan dan seimbangkan tahap kemanisan yang dikehendaki. 
5. Tutupkan api, masukkan timun dan taburkan bijan.
6. Hidangkan bersama nasi dan lauk pilihan.

 Acar rampai. Makan acar ni dengan nasi saja pun dah cukup. Memang terangkat.

Mudahkan bahan dan cara membuatnya. Selamat mencuba.





Comments

Popular posts from this blog

~ Semperit Klasik ~

~ Basque Burnt Cheesecake @ Kek Keju Hangus ~

~ Cream Brulee' Cheesecake ala Secret Receipe ~